Novice

  Podjetje

  PRISTAR d.o.o.
  Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

  PE Ravne na Koroškem
  Koroška cesta 7
  2390 Ravne na Kor.

  Pristar Koroška d.o.o.
  Trg 36, 2391 Prevalje

  Davčna številka: 95580085
  TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

  Hiter kontakt

  Nova vrste spletne prevare --> Zaposleni piše, da želi preusmeritev plače na nov TRR

  Kadrovniki in računovodje, bodite pozorni na e-mail sporočila, v katerih vas zaposleni prosi za preusmeritev nakazila plače na drug bančni račun.

  Podjetja, pozor! Varninainternetu.si zopet opozarja na pojav potvorjenih elektronskih sporočil, ki so poslana na naslov računovodstva ali kadrovske službe, katerih namen je preusmeritev nakazila plače enega ali več od zaposlenih na bančni račun goljufov.
  Gre za različico direktorske prevare oz. t.i. CEO fraud goljufije. In zakaj goljufi ciljajo ravno na računovodstvo? Računovodstvo je pogosto tarča kibernetskih napadov, saj imajo zaposleni dostop do bančnih računov – ti pa so glavni cilj napadalcev. Obenem imata računovodstvo in kadrovska služba stik z vodstvom in ostalimi zaposlenimi.

  • Sporočilo običajno pride iz tujega naslova, vendar vsebuje ime in priimek enega od zaposlenih, zato se lahko zgodi, da ga prejemnik ne prepozna kot poskus prevare.
  • Če odgovorite, vam goljufi takoj posredujejo številko računa, kamor želijo preusmeritev plače.
  • Na sporočilo ne odgovarjajte, ampak o tem obvestite pristojne osebe v vašem podjetju.

  Če ste prepozno ugotovili, da gre za prevaro, čimprej kontaktirajte banko in podajte prijavo na policijo.

  PRIPOROČILO: Tudi sicer pa priporočamo, da podobne spremembe vedno dobro preveriti še vsaj prek telefonskega klica oz. osebno.