Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    FURS prenavlja eDavke

    Finančna uprava RS se je lotila obsežne prenove eDavkov (edavki.durs.si). Prenova bo zajemala več faz. Od 8. julija dalje bodo zavezancem na voljo grafično prenovljeni eDavki, pri katerih bo na novo strukturirana vsebina strani. Do informacij bodo zavezanci po novem dostopali preko nove sheme opisa storitev. To pomeni, da bodo imeli na enem mestu opis storitve, ki jih bo vodila do oddaje obrazca. Zaradi tega bodo s spletne strani www.fu.gov.si postopoma umikali obrazce. Tako imenovani zaprti del eDavkov, ki ga povečini uporabljajo podjetniki in podjetja, je zaenkrat deležen grafične prenove.

    S tem pa prenavljanje eDavkov še ne bo zaključeno. Konec leta bo fizičnim osebam na voljo mobilna aplikacija eDavki. Med številnimi novimi funkcionalnosti bo mobilna aplikacija ponujala tudi personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka).

    V naslednjem letu se bo začela tehnična nadgradnja sistema eDavki, pri tem pa bomo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. Med novostmi tako med drugim načrtujemo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.

    eDavki, ki jih davčni zavezanci uporabljajo že od leta 2003, bodo tako deležni prve večje prenove, čeprav sistem stalno nadgrajujejo in posodabljajo z novimi funkcionalnostmi. Pred leti so tako npr. v sistem vključili elektronsko vročanje dokumentov, fizične osebe pa se lahko od letošnjega leta v sistem prijavljajo ne le s certifikatom, temveč tudi z uporabniškim imenom in geslom.

    Trenutno omenjeni sistem uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s FURS poslovati elektronsko na podlagi zakona. Tudi zaradi omenjenih novosti sistem eDavki vsako leto uporablja več davčnih zavezancev. V letošnjem letu je vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane preko sistema eDavki oddalo 40.196 zavezancev, kar je 82,5 % več kot leto prej. Z napovedanimi novostmi pričakujemo, da se bo trend povečanja uporabe sistema eDavkov še stopnjeval.

    VIR: Svetovanje.si, 20. JUNIJ 2018, Jasmina Malnar Molek