Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Nakupi blaga in storitev, ki niso povezani z opravljanjem dejavnosti

    Nekaj dni pred zadnjimi roki oddaje letnih poročil je FURS še enkrat opomnil vse zavezance, da v postopkih nadzora ugotavlja, da davčni zavezanci v davčne obračune in davčne napovedi vključujejo tudi nakupe blaga in storitev, ki niso povezani z opravljanjem dejavnosti ter jih neustrezno davčno obravnavajo.

    V postopkih davčnega nadzora, ki so bili izvedeni v preteklih letih, je bilo zaznano neupravičeno zniževanje davčne osnove, neupravičen odbitek DDV-ja oziroma neobračunana dohodnina pri izplačevalcih dohodkov od nabavljenih oblačil, obutve, luksuznih izdelkov priznanih blagovnih znamk (kot npr. zlatnina, ure, torbice), turističnih aranžmajev in podobno.



    Predlagamo,  da pred oddajo letnega poročila za preteklo leto še enkrat preverite, če so vsi vaši stroški bili namenjeni poslovanju podjetja.

    FURS je analiziral podatke - podatke pridobljene iz sistema davčnih blagajn, z vidika ali bi lahko pri določenih nakupih šlo za neupravičeno zniževanje davčne osnove pri obračunu davka od dohodkov pravnih oseb oz. davka od dohodkov iz dejavnosti, za neupravičen odbitek DDV-ja ali pa neustrezno dohodninsko obravnavo dohodkov fizičnih oseb. Iz analiziranih podatkov izhaja, da bi lahko nekatere izmed obravnavanih vrst blaga in storitev v okviru svoje dejavnosti posamezna podjetja tudi kupovala.

    Zavezanci, ki so v preteklih letih kupovali blago in storitve za neposlovne namene in pri tem ravnali v nasprotju z veljavno zakonodajo (Zakon o dohodnini ZDoh-2, Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb ZDDPO-2, Zakon o davku na dodano vrednost ZDDV-1) imajo možnost oddaje popravka davčnega obračuna oziroma predložiti davčni obračun na podlagi samoprijave v skladu s 55. členom ZDavP-2 ali v skladu z 88.b členom ZDDV-1 popraviti podatke za pretekla obdobja v tekočem obračunu DDV.

    Še vedno pa imate možnost,  da morebitne nakupe za neposlovno rabo ustrezno davčno obravnavate še pred oddajo obračunov in napovedi.

    PRIPOROČAMO: 

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Program za vodenje družinskega proračuna

      

    VIR: FURS