Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Prevozi Avstrija (nekaj dodatnih pojasnil)

    Veleposlaništvo RS na Dunaju je poslalo nekaj konkretnejših informacij glede novega predpisa v Avstriji. BMASK (Avstrijsko zvezno ministrstvo za delo, socialo in zaščito potrošnikov) je zagotovil, da bodo informacije dostopne tudi v drugih jezikovnih različicah (v roku 10-14 dni), zato so na OOZ Slovenj Gradec pripravili nekaj dodatnih pojasnil.

    BMASK je ob robu izpostavil, da so pri nadzornih organih (Finančni policiji) že izrazili potrebo, da se spričo številnih nejasnosti v okviru nadzora v mesecu januarju in februarju ne izvaja sankcioniranje, ampak opozarjanje.

    Ne glede na to, pa je seveda potreba po izvedbi prijave napotitve potrebna (navkljub morebitnim pomanjkljivostim zaradi nejasnosti; najbolje okvirno ali zbirno, če le-gre). Po prvem pregledu BMASK ohranja trdo linijo tudi glede vključitve mednarodnih prevozov. Dodatna fleksibilnost je (kot že do sedaj) prisotna predvsem, če dejavnost izvaja samostojni podjetnik oz. več kot 25% lastnik podjetja, saj tu ni prijave napotitve.
    Prav tako fleksibilnost ponujajo mednarodni prevozi podjetij, katerih primarna dejavnost je drugje (torej ni posebnega konkurenčnega motiva, ki ga BMASK vedno bolj poudarja !) in izvaja prevoze za svoje potrebe ter s svojimi zaposlenimi. (Vir: mag. Dušan Pšeničnik)

     

    Kdaj JE  potrebna napotitev?

    - kabotažni prevozi (mesto naklada in razklada v Avstriji),

    - prevozi v Avstrijo (mesto naklada izven Avstrije, razklad v Avstriji)

    - prevozi iz Avstrije (naklad v Avstriji, mesto razklada izven Avstrije)                                                                   

    - vsi zgoraj našteti primeri se smiselno uporabljajo tudi za vse oblike prevoza oseb

    - v naštetih primerih se obveznost nanaša na vsa vozila (tudi manjša), s katerimi se opravljajo prevozi blaga ali potnikov; prav tako ni pomembno kdo je naročnik prevoza;

    Primer obvezne napotitve:

    • Prevoz smučarjev v Avstrijo.

    • Turistično potovanje se začne v Sloveniji, vodi v Avstrijo in se konča v Sloveniji (krožna vožnja skozi Avstrijo).

     

    Izjeme oziroma napotitve NISO potrebne:

    Tranzitni prevozi blaga in potnikov (v Avstriji se ne izvaja niti nakladanje ali razkladanje tovora ali se ne začne ali konča prevoz oseb, vožnja skozi Avstrijo predstavlja zgolj nujo za dosego končnega cilja). 


    • V okviru prevoza blaga ali zaposlenih med obrati istega podjetja se prevaža lastno blago (zaposleni) s strani zaposlenih v Avstrijo ali iz Avstrije, pri čemer prevoz blaga (zaposlenih) predstavlja zgolj pomožno dejavnost v okviru celotnega poslovanja. Največja dovoljena skupna teža vozila je pri tem nepomembna. 


    • Turistični prevozi (prevoz potnikov) s ciljem v Avstriji, pod pogojem:

    -              Da ima prevoz cilje/destinacije izven Avstrije in tudi izven države, v kateri se je prevoz začel,

    -              Da potniki v Avstriji ne vstopijo ali končajo poti.

    Primer:

    Turistično potovanje se prične v Sloveniji, vodi skozi Avstrijo (lahko so tudi vmesne postaje po Avstriji) in se konča v Nemčiji.


     • Prodajalec/najemodajalec/proizvajalec/obdelovalec/lastnik  s svojimi zaposlenimi, s svojimi (najetimi/zakupljenimi) vozili opravi prevoz/dostavo  najetega/proizvedenega blaga v Avstrijo (npr. blago se proda v Avstrijo); prevoz blaga predstavlja zgolj pomožno dejavnost v okviru celotnega poslovanja. Največja dovoljena skupna teža vozila je pri tem nepomembna.


    Kupec/najemnik/ obdelovalec/lastnik sam s svojimi zaposlenimi, z lastnimi (najetimi/zakupljenimi) vozili, opravi prevoz kupljenega/najetega/obdelanega blaga iz Avstriji (npr. blago se kupi v Avstriji), pri čemer prevoz blaga predstavlja zgolj pomožno dejavnost v okviru celotnega poslovanja. Največja dovoljena skupna teža vozila je pri tem nepomembna. 


    Če dejavnost prevoza izvaja samostojni podjetnik oz. več kot 25% lastnik podjetja

     

    Obveščali smo vas glede obveznih dokumentov v vozilu (dodajam še pojasnilo k potrdilu o priglasitvi dejavnosti):

    - potrdilo A1 (tega potrebuje voznik za vse države EU+EGP); zaprosite ga na vašem območnem uradu ZZZS. Izdan je na evropsko predpisanem obrazcu, zato prevod v tuje jezike ni potreben; ZA ČLANE OOZ SLOVENJ GARDEC OBRAZCE UREDIJO NA ZBORNICI

    -              Evidenca delovnega časa v nemščini (razvidno število delovnih ur, ki so bile opravljene na teritoriju Avstrije)

    -              Delovna pogodba v nemščini *

    -              Aneks k delovni pogodbi v nemščini *

    -              ZKO-3 prijavo

    -              Potrdilo o priglasitvi dejavnosti: gre za EU potrdilo o priglašenih dejavnostih (po javnem pooblastilu ga izdaja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije). To potrdilo se ne zahteva za vse prevoze, ki se opravljajo na podlagi licence Skupnosti (licenca Skupnosti dokazuje pravico do opravljanja cestnega prevoza blaga ali potnikov); če se opravlja prevoz BREZ licence, potem je potrebno pridobiti omenjeno potrdilo.

    -              Plačilne liste (iz katerih je razvidno, da so bile vozniku obračunane ure po min. avstrijskih postavkah) v nemščini

    -              Potrdilo o bančnem nakazilu plače


    Dodatno gradivo:
    Prevozniki v Avstriji po 1.1.2017
    AVSTRIJA - Kaj potrebujete, če pride finančna policija, in kakšne so kazni
    Po novem letu še strožje na delo v Avstrijo

     
    Vir: OOZ Slovenj Gradec, Lastni viri