Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    POZOR!!! FURS je že dobil podatke iz tujine, tudi iz Avstrije

    Do 1. avgusta morajo biti vaši podatki za odmero dohodnine tip top in poslani na Furs

    V ponedeljek 1. avgusta se izteče rok, do katerega morate vsi tisti, ki niste dobili informativnega izračuna dohodnine (in kaj zaslužili, kar se obdavči z dohodnino, ali dobili pokojnine). samo vložiti napoved za odmero dohodnine na zaslužke lani. To je dejansko tudi zadnji dan, da z novo napovedjo sporočite morebitne "pozabljene" zaslužke iz tujine.

    Napoved morate vložiti na pristojnem Fursovem uradu ali prek e-Davkov. Če napovedi ne vložite, vas čaka kazen med 250 in 400 evri, če pa jo vložite z nepopolnimi ali napačnimi podatki, pa kar med 400 in 5.000 evri.

    Imate zaslužke iz tujine? švercajte se!

    Če zavezanci dohodkov, prejetih v tujini, niste napovedali že lani, niti jih niste napovedali v morebitnem ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, imate še eno šanso. Vložite lahko novo napoved. Pri tem raje ne računajte na to, da vas ne bodo ujeli, poleg tega pa je seveda prav, da rezidenti (tudi, če služite v tujini), davke plačujete tudi tukaj. Odbije se vam sicer že plačani davek v tujini.

    Na konkretno vprašanje, ali je že prišlo do katerih izmenjav podatkov o zaslužkih slovenskih rezidentov v tujini, so nam s Fursa odgovorili, da je do tega prišlo. Tako so dobili tudi že vse podatke iz Avstrije. Načeloma sicer velja, da države EU avtomatično pošiljajo podatke o zaslužkih rezidentov druge države članice pol leta po tamkajšnji dohodninski odmeri. Z državami, ki niso članice EU, ne pride povsod do avtomatične izmenjave podatkov - nekatere države teh ne dajejo oziroma jih dajo na zaprosilo ...

    Odbitek že plačanega tujega davka se prizna pri izračunu ali poračunu dohodnine na letni ravni le, če zavezanec uveljavlja odbitek tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (ne glede na predhodno uveljavljanje tujega davka pri odmeri akontacije dohodnine) oziroma v napovedi za odmero dohodnine. K letni napovedi za odmero dohodnine je treba priložiti ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini; torej znesek davka, plačanega v tujini, osnovo za plačilo davka ter dejstvo, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan.

    Stroške prehrane in prevoza v zvezi z delom v tujini mora zavezanec uveljavljati na zakonsko predpisan način, sicer izgubi pravico, torej najpozneje v roku za vložitev ugovora na informativni izračun dohodnine oziroma v roku za vložitev napovedi za odmero dohodnine.

    Vir: Tanja Smrekar, 27.07.2016 Finance.si