Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pozor: inšpektorji na tržnicah preverjajo poreklo sezonskega sadja in zelenjave

    Inšpektorat za kmetijstvo in uprava za varno hrano bosta v prihodnjih dneh poostreno nadzirala prodajo sadja in zelenjave na tržnici in stojnicah, tudi ob cesti.

    Inšpektorji bodo kontrolirali zlasti sledljivost in pravilno označevanje porekla sadja in zelenjave. Pod drobnogledom imajo sezonske lokalne pridelke na stojnici in pridelavo na kmetiji.

    Visoke kazni
    Zagrožena kazen za zavajanje kupcev o poreklu blaga pri neposredni prodaji je po zakonu o kmetijstvu od 1.500 do devet tisoč evrov, če prekršek stori samostojni podjetnik posameznik. Od 600 do 1.800 evrov pa lahko globijo odgovorno osebo podjetja ali samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Pri tem lahko inšpekcija tudi zaseže živila, pri katerih je ugotovila prekršek.

    Na kmetijskem ministrstvu kupcem svetujejo, da pri nakupih pred stojnico vprašajo prodajalca po izvoru blaga, sorti sadja ali zelenjave ter ali je kmetija pod uradnim inšpekcijskim nadzorom. Nadzor bo potekal tako na tržnicah kot tudi na drugih prodajnih mestih, kjer se premične stojnice nahajajo, zlasti ob magistralnih in lokalnih cestah, ob izvozih z avtocest, ob trgovskih blagovnih centrih, sejmiščih in termalnih toplicah.

    Preverite poreklo
    Ministrstvo opozarja kupce, naj bodo pozorni pri nakupu sezonskega lokalnega sadja in zelenjave na tržnici ali drugje. Posebej naj bodo pozorni na poreklo, zato naj od prodajalca zahtevajo vse informacije in dokazila, da gre za resnične navedbe oziroma poreklo. V primeru suma ali očitnega zavajanja naj obvestijo pristojne inšpekcijske službe.

    Finance.si, 24.5.2016