Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kako lahko najamete delavca za delo med sezono

    Če sezonskega delavca ne boste zaposlili, temveč bo delal prek pogodbe, potem pazite, da delo ne bo imelo elementov delovnega razmerja
    Če potrebujete več delavcev za povečan obseg dela v času sezone, vam delovna zakonodaja daje bolj malo ugodnosti - denimo, če jih zaposlite za manj kot tri mesece, jim ob koncu ni treba plačati odpravnine, prav tako lahko delajo določen čas prek polnega delovnega časa. Predstavljamo pravila pri zaposlovanju sezonskih delavcev.

    »Za sezonske delavce ne velja nič drugače kot za druge,« pojasnjuje odvetnica Katja Novak iz odvetniške družbe Pečanac in Rakun. Opozarja sicer, da je treba poleg zakona upoštevati tudi podjetniške kolektivne pogodbe.

    A če se delo opravlja z elementi delovnega razmerja, torej gre za razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca, je edina možnost sklenitev pogodbe o zaposlitvi, pojasnjuje.
    Pogodba je lahko sklenjena za določen čas - zaradi opravljanja sezonskega dela - in z neenakomerno razporejenim delovnim časom - v določenem obdobju torej zakonito lahko tudi prek polnega delovnega časa.


    Sezonski delavec lahko zahteva, da se nadure štejejo v delovno dobo
    Ob tem Novakova opozarja: »Delavcu, ki po pogodbi o zaposlitvi za določen čas opravlja sezonska dela oziroma dela v neenakomerni razporeditvi delovnega časa brez presledka vsaj tri mesece v letu in pri tem opravi več ur, kot je določeno za delo s polnim delovnim časom, se na njegovo zahtevo ure lahko preračunajo v delovne dni s polnim delovnim časom, izračunani delovni dnevi pa se štejejo v delavčevo delovno dobo tako, kot če bi jih prebil na delu.« Pri tem pa skupna delovna doba v koledarskem letu ne sme presegati 12 mesecev.
    »Sezonski delavci namreč v sezoni praviloma delajo prek polnega delovnega časa in se jim ob pogodbi o zaposlitvi za določen čas tako prizna ustrezno daljša delovna doba glede na dejansko opravljeni polni delovni čas,« še pravi.

    Včasih se vam bolj splača pogodba za nedoločen čas
    V dejavnostih, kot so gostinstvo, turizem in gradbeništvo, kjer je potreba po delu stalna, se pa poveča v posameznem delu leta, delodajalci najpogosteje sklenejo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas z neenakomerno razporeditvijo delovnega časa zaradi sezonskega dela. Če pa delavca ne potrebujejo več sezon, se praviloma sklenejo pogodbe o zaposlitvi za določen čas zaradi opravljanja sezonskega dela.

    Kdaj lahko sklenete podjemno pogodbo ali najamete espejevca
    Če se sezonsko delo opravlja brez elementov delovnega razmerja - torej, da lahko delavec sam organizira svoj delovni čas in denimo ni strogo vezan na navodila delodajalca, se lahko sklene tudi podjemna pogodba ali pa najamete espejevca. Pri espeju se za opravljanje storitev pogosto sklene pogodba o poslovnem sodelovanju, a Novakova poudarja, da se delo ne sme opravljati z elementi delovnega razmerja. Spomnimo, inšpektorji so pri svojih pregledih precej pozorni na elemente delovnega razmerja. Če ugotovijo kršitve, vam lahko z ureditveno odločbo izdajo prepoved sodelovanja s takšnim espejem. Predlog ministrstva za delo pa je celo, da bi takšnega espejevca morali potem tudi redno zaposliti za nedoločen čas.

    Kdaj vam pri zaposlitvi ni treba plačati odpravnine
    Po zakonu o delovnih razmerjih vsem delavcem, zaposlenim na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen čas, pripada odpravnina ob poteku pogodbe. »Izrecno pa zakon določa, da odpravnina ne pripada v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu.

    03.05.2016, LANA DAKIĆ, Finance 84/2016