Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    4 nepotrebne ovire podjetij, ki še ne uporabljajo davčnih blagajn

    S poslovanjem prek vezane knjige računov se mali podjetniki izpostavijo novim in predvsem nepotrebnim tveganjem, stroškom in zapravljanju časa. Tako so čez noč zaostali vsaj dva koraka za svojimi kolegi, ki poslujejo z davčnimi blagajnami.

    Želite sodelovati z nami ? Izrazite zanimanje in pridobite informacije ---> TUKAJ!



    1. Večja možnost napak
    Res je, da je dovoljeno poslovati prek vezanih knjig, vendar je postopek precej bolj zapleten, zato je možnost za napake večja. Ne izpostavljajte se nepotrebnemu tveganju, saj kaznujejo tudi podjetnika, ki računa, izdanega iz vezane knjige, davčno ne potrdi ali ga ne potrdi pravočasno ali ga napačno pretipka.
    Finančna uprava Republike Slovenije je s februarjem začela podrobno pregledovati podjetja, ki poslujejo z gotovino, za kršitelje ne pozna milosti.

    2. Stranka čaka, šla bo drugam, ne bo se vrnila
    Izdajanje računov s potrjevanjem prek davčne blagajne ne traja opazno dlje, kot je trajalo izdajanje računov po starem sistemu, saj gre za avtomatski postopek. Račun iz vezane knjige pa je treba napisati ročno, zato je potrebnega več časa. Stranke nerade čakajo, zato se nekatere ne bodo več vrnile k vam. Sploh pa nerade čakajo v vrsti in se raje namenijo k sosedu, ki izda račun takoj.

    3. Pretipkavanje računov
    Vsaj vsakih deset dni boste morali račune iz vezane knjige pretipkati v sistem davčnih blagajn. Pa izberite: to lahko povsem utrujeni počnete pozno zvečer ali pa žrtvujete dragocene ure prostega časa med vikendi ali prazniki. Seveda nikar ne pozabite, da so pri pretipkavanju pogoste napake - in te vam bo Furs zaračunal.

    4. Pretipkaval bo tudi računovodja
    Računovodja mora vsak vaš račun pretipkati v svoj sistem, prek katerega vodi poslovne knjige. Tako zapravlja čas za čisto operativna dela, ki bi lahko že bila opravljena, namesto da bi vam svetoval, kako poslovati z nižjimi stroški. Čas računovodje tudi ni zastonj.

    Na davčne blagajne prešla dobra polovica zavezancev
    Do konca februarja je digitalno potrdilo za poslovanje prek davčne blagajne prejelo okoli 45 tisoč davčnih zavezancev, ki so po zakonu dolžni poslovati prek davčne blagajne. To pa ni niti polovica vseh, ki morajo od 1. januarja letos poslovati na takšen način. Poznavalci tako pravijo, da polovica vseh zavezancev še ni prešla na novi sistem.
    Finančna uprava je samo v januarju letos opravila okoli 6.500 nadzorov na terenu, pri čemer je zaznala več kršitev. Veliko podjetnikov je izdajalo račune iz vezane knjige, ki je finančna uprava predhodno ni potrdila. Podjetniki so zamujali desetdnevni rok, v katerem morajo račune iz vezane knjige vnesti v sistem davčnih blagajn. Veliko podjetnikov še vedno izdaja le račune iz klasičnih paragonskih blokov, pri čemer nikakor ne gre za predpisano in potrjeno vezano knjigo računov.
    Po vseh napovedih se bodo preverjanja v prihodnje nadaljevala. S poslovanjem prek vezane knjige si zavezanci zapletajo delo in obenem povečujejo tveganje za več tisoč evrov drage napake.


    Kazni so hude
    Pri nepravilnostih v zvezi z davčnimi blagajnami zakonodaja določa:
    - z globo od 10 tisoč do 125 tisoč evrov se kaznuje srednja ali velika gospodarska družba,
    - z globo od 3 tisoč do 50 tisoč evrov se kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost,
    - z globo od 1.200 do 10 tisoč evrov se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.


    Finance.si 01.03.2016