Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Novosti pri s.p. - jih

    Spremembe Zakona o gospodarskih družbah prinašajo novosti glede poslovanja s.p.-jev, predvsem glede postopka zaprtja s.p.. Po novem je dovoljen prenos s.p. na katerokoli fizično oseb, pri vpisu prokurista je potrebno soglasje, izjavo lastnika o dovolitvi poslovanja pa lahko overi tudi točka VEM.

    Obsežna novela Zakona o gospodarskih družbah, ki je začela veljati 8. avgusta, je prinesla tudi nova pravila, ki jih bodo morali pri poslovanju upoštevati samostojni podjetniki. Slednji bodo morali pri zaprtju s.p. upoštevati drugačna pravila, s.p. bodo lahko prenesli na katerokoli fizično osebo, pri vpisu prokurista ali zastopnika za primer smrti bodo potrebovali njegovo soglasje, izjavo o dovolitvi poslovanja pa bo lahko overila tudi VEM točka.


    Novosti pri postopku zaprtja s.p. in vpisu sprememb
    Le redki samostojni podjetniki so upoštevali do sedaj določen 3-mesečni rok o obvestitvi zainteresirane javnosti, zato je z novelo ZGD uveden krajši rok za obvestitev zainteresirane javnosti o zaprtju s.p., med katero spada tudi AJPES, ki takšno obvestilo objavi na svojih spletnih straneh, kjer je na vpogled vsem.

    S.p. mora po novem vsaj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti na spletnih straneh AJPES objaviti, da bo prenehal opravljati dejavnost, in ob tem navesti tudi dan prenehanja opravljanja dejavnosti. Poleg objave na spletnih straneh AJPES lahko podjetnik tudi na druge načine obvesti o prenehanju dejavnosti (s pismi upnikom, v sredstvih javnega obveščanja, poslovnih prostorih).

    Prav tako mora s.p. sporočiti spremembo naslednjih podatkov na AJPES:
    -predlagan datum vpisa, ki je poznejši od dne vložitve prijave za vpis in ni daljši od treh mesecev od dne vložitve prijave za vpis,
    -firmo podjetnika in podatke o sedežu,
    -podatke o skrajšani firmi, če jo ima,
    -podatke o podjetniku: ime in priimek, EMŠO, prebivališče, davčno številko,
    -podatke o zastopniku: ime in priimek, EMŠO, prebivališče, davčno številko,
    -navedbo dejavnosti, ki jih bo podjetnik opravljal,
    -podatke o drugih delih podjetnika kot enotah poslovnega registra v skladu z zakonom, ki ureja Poslovni register Slovenije, in
    -podatek o poslovnem naslovu, ki vključuje te podatke: država, ulica in hišna številka, naselje, občina, poštna številka in kraj.
    -soglasje prokurista ali zastopnika za primer smrti, če ga podjetnik ima,
    -druge podatke in listine, ki jih določa zakon.

    Podjetnik lahko obvestilo o prenehanju opravljanja dejavnosti objavi elektronsko prek aplikacije OOPS.

    Skenirano obvestilo o nameri lahko pošlje tudi po elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa ga pošlje oziroma dostavi po pošti ali osebno na katerokoli izpostavo AJPES.

    Če se prijava za izbris vloži najmanj 15 dni pred nameravanim datumom zaprtja, pa jo je možno vložiti skupaj z obvestilom na katerikoli točki VEM. Obvestilo mora v vsakem primeru vsebovati datum nameravanega zaprtja.

    Izjavo o dovolitvi lahko overi tudi točka VEM
    Če podjetnik ni lastnik objekta na poslovnem naslovu, navedenem v prijavi, mora prijavi priložiti overjeno izjavo lastnika objekta, da podjetniku dovoljuje poslovanje na tem naslovu. Izjavo lastnika je bilo do sedaj potrebno overiti pri notarju ali na upravni enoti, sedaj pa lahko izjavo overi tudi točka VEM.

    Izjave ni treba overiti, če podjetnik pridobi dovoljenje za opravljanje dejavnosti od pristojnega državnega ali občinskega sklada, pristojnega za stanovanjske zadeve, na podlagi zakona, ki ureja stanovanjske stavbe.

    Prenos s.p. sedaj dovoljen na katerokoli fizično osebo
    Prenos s.p. je sedaj dovoljen na katerokoli fizično osebo, medtem ko je bil prej dovoljen le na ožje družinske člane. S prenosom preidejo na podjetnika prevzemnika podjetje podjetnika ter pravice in obveznosti podjetnika v zvezi s podjetjem. Podjetnik prevzemnik kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem podjetnika.

    Še vedno pa velja, da mora biti pogodba o prenosu sklenjena v obliki notarskega zapisa.

    Pri vpisu prokurista ali zastopnika za primer smrti potrebno soglasje slednjega

    Pri vpisu prokurista ali zastopnika za primer smrti bo po novem potrebno priložiti njegovo soglasje.

    Vir: Zavod mladi podjetnik, 14. 8. 2015, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Nejc Setnikar