Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Nasvet: Kako do dobre lizinške pogodbe, kakšni so pog

    Pogoji za odobritev lizinga so manj zahtevni kot pri posojilu, zato ni presenečenje, da se v Sloveniji kljub slabše razvitemu finančnemu trgu uporablja dvakrat pogosteje kot v Nemčiji.
    Lizing je dražji od klasičnega posojila, a je zaradi skromnejših zahtev laže dostopen in ima še nekatere druge prednosti. Zato je izjemno priljubljena oblika financiranja avtomobilov, novih in rabljenih. Delež v Sloveniji presega 50 odstotkov. Podjetjem omogoča obročno odplačevanje DDV, zasebnikom pa ne znižuje otroškega dodatka.
    Lizing Slovenci zadnja leta uporabljamo predvsem za financiranje avtomobilov. V masi financiranja predmetov je najbolj priljubljen finančni lizing, ki ga lahko sklenejo fizične osebe. Tem pa je zaradi skromnejših zahtev laže dosegljiv kot posojilo. V podjetjih je priljubljen operativni lizing. Razlogov je več: predmet najema ni izkazan v bilanci stanja in zanj ni treba obračunavati amortizacije, v poslovnih izkazih je strošek operativnega lizinga med stroški najemnin.

    Prednosti operativnega lizinga
    Operativni lizing je priljubljen tudi zato, ker ne povečuje zadolženosti podjetja. V računovodski hiši Unija pravijo, da je operativni lizing vozil med podjetji priljubljen še zaradi zakonsko predpisanega obdobja amortizacije vozil. Nakup teh smejo podjetja amortizirati v najmanj petih letih. Stroške operativnega lizinga smejo stlačiti v krajši čas. Operativni lizing v zadnjih letih nastopa tudi nadgrajen z drugimi storitvami. Gre za tako imenovani poslovni najem oziroma upravljanje voznega parka, kjer si kupec poleg financiranja v mesečni obrok vključi tudi servisiranje, zavarovanja, menjavo pnevmatik, nadomestni avto in celo gorivo. Tako lahko podjetja v celoti predvidijo mesečni strošek z vozilom, slabost pa je višja cena, saj so v obroku vračunane storitve upravljavca voznega parka.

    Pogoji za pridobitev lizinga manj ostri kot pri posojilu

    Pogoji za sklenitev pogodbe o lizingu so ohlapnejši od tistih, ki jih je treba izpolnjevati za najem bančnega posojila. Lizing tako lahko pridobijo osebe, ki posojila nikakor ne bi mogle dobiti. Denimo prezadolžene ali osebe, ki ne morejo ponuditi ustreznih zavarovanj, ali pa osebe, ki sicer imajo prihodke, a ti niso plača oziroma pokojnina. Če torej nekdo kupuje stvar, ki stane nekaj deset tisočakov in nima ne premoženja, ki bi ga ponudil v zavarovanje, ne primernega poroka, je lizing tako rekoč edina rešitev.
     
    Lizinške hiše zavrnejo malo prošenj
    V lizinških hišah pravijo, da zavrnejo razmeroma malo vlog. Za odobritev operativnega lizinga je navadno potrebna vsaj zelo dobra boniteta. Finančno šibke družbe ga ne morejo dobiti. V Summit Leasingu pravijo, da se v takem primeru namesto za operativni poskušajo dogovoriti za finančni lizing ali dodatna zavarovanja. »Največkrat je to jamstvo plačilno sposobnega poroka. Je pa vse odvisno od predmeta financiranja,« pravijo.

    Z vidika DDV je operativni lizing ugodnejši

    Davek na dodano vrednost mora biti obračunan ob izročitvi sredstva v finančni lizing. Pri operativnem lizingu se DDV obračuna od mesečne najemnine. Namesto da bi DDV ob prevzemu vozila v ekonomsko lastništvo plačali naenkrat, ga plačate v več letih. S tem odpade večina stroškov financiranja DDV.
    Otroški dodatek
    Če ste fizična oseba in imate avto kupljen na lizing, se vam ta ne upošteva v izračunu otroškega dodatka, četudi je vozilo na trgu vredno sto tisoč evrov. Če pa imate vozilo, ki je vredno več kot 8.060 evrov, kupljeno s posojilom, se to upošteva v izračunu otroškega dodatka. Če imate otroke, pretehtajte, ali se vam nemara res ne bi splačalo nov avto omisliti si s finančnim lizingom, čeprav je ta na prvi pogled malo dražji kot bančno posojilo.
     
    Pogajajte se

    Pomembna zadeva v postopku najema lizinga so pogajanja. Ta so sicer eden od temeljev kakršnegakoli poslovanja in lahko vir precejšnjih prihrankov. Vedeti morate, da boste med odplačevanjem lizinga - tako kot med odplačevanjem banč¬nega posojila - precejšnjo vsoto denarja plačali za obresti. Za fizične in pravne osebe so obrestne mere v Sloveniji precej višje od obrestnih mer, po katerih si izposojajo oziroma si med sabo posojajo banke. Če se pogajate, imate možnost del te obrestne razlike speljati v svoj žep. Četudi si mesečni obrok znižate za en sam evro, bo to v petih letih pomenilo 60 evrov prihranka. To pa je že občutno več, kot povprečen Slovenec zasluži v enem dnevu.

    Katere dokumente potrebujete za pridobitev lizinga
    Fizična oseba
    S sabo prinesite:
        dokazilo o prihodkih (zadnje tri plačilne liste),
        kopijo osebnega dokumenta,
        kopijo vozniškega dovoljenja,
        davčno številko.
    Uredite v lizinški hiši:
        vloga za pridobitev lizinga,
        upravno-izplačilna prepoved na plačo,
        račun oziroma predračun.
     
    Pravna oseba
    S sabo prinesite:
        aktualen BON 2 oziroma bilanco stanja in izkaz poslovnega izida,
        kopijo osebnega dokumenta pooblaščenega zastopnika./li>
    Uredite v lizinški hiši:
        za odobritev financiranja,
        predračun oziroma račun.
     
    Samostojni podjetnik
    S sabo prinesite:
        kopijo osebnega dokumenta pooblaščenega zastopnika,
        kopijo vozniškega dovoljenja stranke,
        potrdilo o plačanih davkih,
        dokazilo o zbirnem prometu prek TRR za tekoče leto oziroma bilanco stanja in izkaz poslovnega izida za zadnji dve leti poslovanja.
    Uredite v lizinški hiši:
        vloga za odobritev financiranja,
        predračun oziroma račun.
     
    Uroš Konda 25.02.2014  /  Finance 39-2014