Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Za dopolnilno dejavnost na kmetiji plačevanje pokojninskih prispevkov ni obvezno

    Na davčni upravi so jasni: pavšal za pokojninsko zavarovanje ostaja za nosilce dopolnilne dejavnosti na kmetiji prostovoljen.

    Ali za dopolnilno dejavnost na kmetiji, denimo turistično, velja, da je izenačena s popoldanskim espejem in veljajo ista pravila glede plačevanja prispevkov? S tem vprašanjem se je na nas obrnil bralec, ki je od dveh virov dobil različna pojasnila.

    Preverili smo, kaj drži in koliko mora dejansko plačati.Bralec, ki se je obrnil na nas, je redno zaposlen za polni delovni čas. V družini imajo kmetijo, zato se je odločil, da registrira dopolnilno dejavnost na kmetiji. Turistom ponujajo namestitev. Zaradi sprememb zakonodaje o pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju se je znašel v položaju, ko ne ve, ali je kot izvajalec kmetijske dopolnilne dejavnosti izenačen s popoldanskim espejem in tako dolžan plačati tako prispevke za pokojninsko kot zdravstveno zavarovanje.

     

    Še prostovoljno ali ne?

    Za nosilce kmetijske dopolnilne dejavnosti velja, da se prostovoljno odločijo, ali bodo plačevali pavšal za pokojninsko zavarovanje po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Bralec pa pravi, da je dobil od svojega davčnega urada informacijo, da je po novem izenačen s popoldanskim espejem in se torej mora tudi pokojninsko zavarovati. Ko smo preverjali, kaj drži, so nam enako informacijo dali nekateri računovodski servisi. Očitno je na tem področju precej zmede.

    Višji zdravstveni prispevekNekaj nejasnosti je, kaže, vnesla sprememba zakona o zdrav­stvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki uvaja novo kategorijo - samozaposleni postranski poklic. Novela uvaja tudi višji star in nov prispevek za zdravstveno zavarovanje. S tem so se februarja, kot smo že pisali, prispevki za popoldanski espe tako rekoč podvojili, s prejšnjih 36,72 evra so se zvišali na skoraj 65 evrov na mesec. Razlog je v zvišanju zdajšnjega prispevka za zdravstvo in v uvedbi novega. V praksi to pomeni, da namesto dozdajšnjih 4,5 zavezanec plačuje 32,36 evra. Prispevek za pokojninsko zavarovanje je 32,17 evra.

     

    Pokojninski prispevek še vedno prostovoljen

    Na Dursu so jasni: prispevki za pokojninsko zavarovanje ostajajo za nosilca dopolnilne dejavnosti na kmetiji prostovoljni. Ureditev ostaja enaka kot do zdaj. To pomeni, da izvajalec dopolnilne dejavnosti na kmetiji še vedno izbira, ali bo ta prispevek za pokojninsko zavarovanje oziroma zavarovanje za invalidnost in smrt, kot posledice poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, plačal ali ne. Ta del je zanj prostovoljen, kar je določeno v 20. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

    Kar je za vse te zavezance pomembno pojasnilo, saj bi plačevanje pokojninskega zavarovanja pomenilo precej višje stroške, glede na to, da so do zdaj plačevali 4,5 evra za zdravstveno zavarovanje. Po novem torej izvajalci dopolnilne dejavnosti na kmetiji plačajo pavšal za zdravstveno zavarovanje v vrednosti 32,36 evra.

     

    Izjema za sobodajalce

    Je pa vlada naredila izjemo pri zdravstvenih prispevkih za sobodajalce fizične osebe. To so tisti, ki opravljajo svojo dejavnost le občasno, nepretrgoma ne več kot tri mesece in skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu ter ponujajo do 15 ležišč. Ministrstvo za zdravje je 6. februarja letos izdalo stališče, da ti sobodajalci plačujejo pavšale za zdravstveni prispevek v manjšem znesku, in sicer skupaj 13,48 evra na mesec.

     

    Teja Grapulin,Finance 36/2014