Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Avstrijci vabijo podjetnike

    Ustanovitev podjetja v Avstriji se splača tistim podjetnikom, ki želijo (večji del) svoje dejavnosti preseliti v Avstrijo oziroma tam večinoma že poslujejo. Če boste tudi zaposlili lokalne delavce, se boste izognili birokraciji v zvezi s prijavo dela in delavcev, ki so le na začasnem delu v Avstriji. Poleg tega bi d. o. o. s sedežem v Avstriji najverjetneje precej laže pridobil posojilo pri avstrijski banki kot podjetje, ki je registrirano v Sloveniji. Po pocenitvi ustanovitve d. o. o. pričakujejo veliko novih podjetij, ki imajo slovenske lastnike. Šlo naj bi predvsem za gradbena, transportna, gostinska, računalniška in kovinarska podjetja.

    Kako ustanovite podjetje?
    Pogodbo o ustanovitvi (sami ali z več družbeniki) sklenete pri notarju, nato pa se morate tudi vpisati v sodni register in ustanovitev podjetja objaviti v avstrijskem uradnem listu. Po 1. juliju objava v uradnem listu sicer ne bo več potrebna.
    Podjetje lahko, če imate vso potrebno dokumentacijo in denar, ustanovite v nekaj dneh. Poleg osnovnih podatkov za ustanovitev podjetja (denimo ime podjetja in naslov) potrebujete kot ustanovitelji tudi potrdilo o nekaznovanosti, o državljanstvu EU in o bivanju. Za nekatere dejavnosti boste potrebovali še dodatna dokazila. Zato se pred ustanovitvijo o potrebnih korakih in dokazih še dodatno pozanimajte ali posvetujte z odvetnikom ali svetovalcem, specializiranim za avstrijski trg. Tudi v Avstriji je veliko svetovalcev, ki sodelujejo s slovenskimi svetovalci ali podjetji in govorijo slovensko.

    Koliko boste morali odšteti za enega zaposlenega v Avstriji?
    Minimalna bruto plača je 1.300 evrov, pri nas pa 763 evrov. Podjetje bo sicer za enega delavca tako v Avstriji kot pri nas plačalo še nekaj sto evrov na mesec več. Dodatne stroške pomenijo še prispevki, tudi za socialno varnost na bruto plačo, ki se lahko razlikujejo po panogah in podjetjih.
    V Avstriji je treba za gradbene delavce v poseben sklad za odpravnine in dopuste plačati od 200 do 300 evrov na mesec. Pri nas pa je denimo zaposlenemu treba plačati še stroške za malico in prevoz na delo (okoli 140 evrov, če se delavec vozi na delo iz bližnje okolice). Ponavadi se v Avstriji izplačata še trinajsta in štirinajsta plača, pri nas imamo regres in ponekod božičnice.

    Ali boste delavca, ki dela v Avstriji, plačali manj, če bo redno zaposlen v podjetju, ki je registrirano v Sloveniji, kot če bi bil zaposlen v podjetju s sedežem v Avstriji?
    Ne. Strošek je enak. Avstrijska zakonodaja namreč prepoveduje, da bi bili delavci iz tujine plačani manj kot delavci iz Avstrije, in s tem preprečuje cenejšo konkurenco delovne sile, tudi iz Slovenije. Torej, delavec, ki je zaposlen pri delodajalcu v Sloveniji in le začasno dela v Avstriji, mora prejemati enako plačo kot njegov avstrijski kolega. Seveda le za tisti čas, ko dela v Avstriji.

    In še splošno opozorilo: fizična oseba, ki je rezident Slovenije in zavezanec za davek, mora slovenskemu davčnemu organu posredovati podatke o svojih naložbah tako doma kot v tujini. Če kot Slovenec odprete podjetje v tujini, tega ne smete storiti samo zato, da bi svoje premoženje skrivali ali se izogibali davkom, posle pa dejansko vodite oziroma opravljate v Sloveniji. To lahko pomeni davčno utajo.

    Vir in informacije: Finance, 19. 4. 2013, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar Iskrić