Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Inšpektorji so na terenu, kazni pa tudi preko 20.000 EUR

    V zadnjih mesecih se na terenu opaža povečano število primerov kontrole in tudi kazni na področju dela in zaposlovanja na črno. 

    Globe so določene v različnih višinah glede na storilce prekrškov in segajo preko 20.000 EUR.

    Delo na črno, omogočanje dela na črno in zaposlovanje na črno je po zakonu prepovedano. Po tem zakonu prav tako ni dovoljeno oglaševanje, če se ponuja ali oglašuje delo, ki se šteje za delo na črno.
    Obstajajo tudi izjeme, ki pa jih potrebno primerno zakonsko urediti :  sosedska pomoč, sorodstvena pomoč, nujno delo, humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije, prostovoljsko, dobrodelno delo, pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah, kratkotrajno delo in osebno dopolnilno delo. Vsa ta dela (razen osebno dopolnilno delo) se opravljajo brezplačno.
     

    Več o delu na črno --> TUKAJ. 

    POZOR: Če podjetje ali s.p. nima registrirane ustrezne dejavnost oz. opravlja dejavnost, za katero ni registrirano je zagrožena kazen do 26.000 EUR in se šteje za delo na črno.

    V nadaljevanju predstavljamo nekaj dodatnih možnostih za ureditev izredne pomoči pri delu.

    ZAČASNO IN OBČASNO DELO UPOKOJENCEV
    Delodajalec je dolžan voditi dnevno evidenco prihoda in odhoda ter števila dejansko opravljenih ur upokojenskega dela za posameznega upokojenca. Delodajalec mora upokojencu najkasneje do 18. dne v naslednjem mesecu izplačati dohodek ob upoštevanju zakonsko določene višine urne postavke.
    V praksi delodajalci poizveduje ali lahko zakonito spravijo v svoj delovni proces upokojenca na podlagi podjemne pogodbe, toda takšno pogodbo vsekakor odsvetujemo, saj v tem primeru ne smejo obstajati elementi delovnega razmerja.
    -> Delo upokojencev

    PODJEMNA POGODBA
    Podjemna pogodba se večinoma uporablja, ko nekdo za naše podjetje opravi določen plačan posel. Pri tej obliki dela je potrebno paziti, da v njej ne obstajajo elementi delovnega razmerja.
    -> Podjemna pogodba - najpogostejše napake

    BREZPLAČNA DRUŽINSKA POMOČ – KRATKOTRAJNO DELO
    Zakon je uzakonil kratkotrajno delo kot izjemo, ki se ne šteje kot delo ali zaposlovanje na črno. Name je, da da lahko zakonec, otroci in starši lastnika oziroma solastnika družbe, ustanovitelja zavoda oziroma samostojnega podjetnika z največ 10 zaposlenimi v primerih izredno povečanega obsega dela pri naštetih delodajalcih opravljajo kratkotrajno delo – neke vrste pomoč. Takšna pomoč mora biti brezplačna in predhodno prijavljena.
    -> Kratkotrajno delo družinskih članov
    -> Kratkotrajno delo - brezplačna družinska pomoč
    -> Evidenca za družinsko pomoč v podjetju

    Pri nekaterih občasnih in začasnih delih je pomemben razmislek ali gre dejansko za samostojno delo ali pa so pri njegovem sodelovanju znaki delovnega razmerja. V tem primeru je na mestu razmislek o klasični zaposlitvi.
    -> Elementi delovnega razmerja
    -> Ekonomska odvisnost
    -> Za vas dela espe? Pazite, inšpektorji vas gledajo

    POMEMBNO: Posameznik, ki opravlja delo preko podjemne, avtorske, ali pogodbe o začasnem delu, mora imeti med opravljanjem dela, vedno pri sebi podpisano pogodbo.