Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Ukrepi države na področju gospodarstva (interventno)

    Z namenom ohranitve delovnih mest zaradi razmer na trgu, ki so in bodo nastale kot posledica izbruha koronavirusa, je vlada na današnji seji sprejeli predlog Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.

    Priporočamo v branje:
    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


     

    Ključni cilj je v delovnih razmerjih zadržati čim več ljudi, ohraniti njihove pravice in s tem zmanjšati pritisk na odprto brezposelnost. Na drugi strani pa olajšati položaj delodajalcem, saj se posledice virusa že odražajo v slovenskem gospodarstvu.

    Sprejeli so tudi sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah, ki predvideva zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov v Sloveniji, razen zavodov za delo z mladostniki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami.

    Država bo na podlagi interventnega zakona delodajalcem priskočila na pomoč v dveh primerih:

    1. PRIMER: ko delodajalec zaradi slabega poslovnega položaja ne bo mogel zagotavljati dela hkrati najmanj 30 % zaposlenim delavcem in jih bo zato napotil na začasno čakanje na delo. V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80% osnove za nadomestilo plače. Breme delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo v višini 60 odstotkov nosijo delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država.

    2. PRIMER: ko delavec zaradi karantene odrejene z odločbo ministra za zdravje, ne bo mogel opravljati dela. Tudi v tem primeru bo upravičen do nadomestila v višini 80% osnove za nadomestilo plače. Breme nadomestila za čas odrejene karantene v celoti nosi Republika Slovenija.

     

    Dobro je vedeti

    -->  V primeru karantene zaposleni upravičeni do nadomestila
    --> 7 korakov za pravilno urejeno delo od doma
    --> Ukrepi za preprečevanja širjenje virusa
    --> Možnosti gospodarstva na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa