Novice

  Podjetje

  PRISTAR d.o.o.
  Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

  PE Ravne na Koroškem
  Koroška cesta 7
  2390 Ravne na Kor.

  Pristar Koroška d.o.o.
  Trg 36, 2391 Prevalje

  Davčna številka: 95580085
  TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

  Hiter kontakt

  Zaposlovanje srbskih delavcev v SLO

  V zadnjem obdobju so vprašanja delodajalcev dvignila kar precej prahu ter spodbudila ugibanja in polemike o časovnem podpisovanju meddržavnega sporazuma o zaposlovanju srbskih delavcev migrantov med Slovenijo in Srbijo.

  gibanj je sedaj konec. Sporazum o zaposlovanju srbskih migrantov, ki so ga mnogi nestrpno pričakovali, je bil podpisan in objavljen v Uradnem listu RS številka 38/2019 z dne 14.6.2019. Zakonske določbe pa so stopile v veljavo petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
   
  Po vsebini je sporazum podoben tistemu, ki je bil podpisan z Bosno in Hercegovino, a  z določenimi dopolnitvami, saj je bil predhodni sporazum dober pokazatelj pomanjkljivosti, ki so se pojavile v praksi. Mnogi delodajalci zaradi pomanjkanja delovne sile jemljejo sporazum kot nujo in z zaskrbljenostjo zrejo v prihodnost z mislijo, kako dobrega delavca zadržati čim dlje v svojem podjetju. Tudi v primeru, ko ima delavec prost dostop do slovenskega trga, kajti v ozadju so evropski trgi, ki so zelo privlačni za delavce migrante.     
  Napovedi o izboljšavah za vse udeležence, ki so jih napovedali s sklenjenim sporazumom, so preuranjene. Odgovor bo vsekakor dal terenski poligon, na katerem se krešejo različna mnenja delodajalcev in drugih deležnikov  v že tako prevročih medsebojnih besednih dvobojih.

  VIR: Svetovanje.si