Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Investicija v 2018 - Priprava že danes

    V zadnjem letu, dveh, mogoče celo treh je mogoče opaziti, da so se tudi mikro in mala podjetja izkopala iz okovov obdobja, ki za poslovanje ni bilo najboljše, tudi zaradi »večjih« igralcev na trgu. Boljši rezultati se pri mikro in malih podjetjih kažejo na različne načine v veliki večini pa imajo za posledico stabilnejši denarni tok in višje dobičke ob koncu leta.

    Boljši rezultati in privlačnejše okolje pa bo marsikoga spodbudilo, da prične razmišljati o novih investicijah v prihodnosti.  Poleg tistega nekaj adrenalina, ki ga ambiciozni načrti povzročijo, pa boste že letos morali poskrbeti, da bo tudi vaša bilanca in denarni tok takšen, da bo v letu 2018 banka prisluhnila vašim željam.


    IZPOSTAVLJENO: ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

    Ko boste za svoje podjetje pri banki naslednjič zaprosili za financiranje, ste lahko prepričani, da bo banka najprej preverila boniteto vašega podjetja. Prav tako se je uporaba bonitetnih informacij v zadnjih letih razširila tudi v vsakodnevnem poslovanju med podjetji. Če iščete nove dobavitelje, obstaja zelo velika verjetnost, da bodo vaši novi partnerji najprej preverili boniteto vašega podjetja in se na tej podlagi odločali o ponujenih nabavnih limitih in pogojih plačila.

    POMEMBNO – PRVIČ :
    Na splošno velja, da so med najpomembnejšimi kazalniki, ki vplivajo na boniteto podjetja, kazalniki likvidnosti. Med njimi se najpogosteje uporabljata tako imenovani hitri koeficient (denarna sredstva/kratkoročne obveznosti), ki nakazuje sposobnost podjetja za sprotno plačevanje svojih kratkoročnih obveznosti, in koeficient obračanja terjatev (čisti prihodki od prodaje/povprečno stanje kratkoročnih terjatev), ki nakazuje povprečne plačilne roke kupcev in kreditno izpostavljenost podjetja do njih.

    NASVET: Preverite pri obstoječih virih financiranja koliko kratkoročnih obveznosti (tudi limitov) lahko spremenite v dolgoročne obveznosti.

    POMEMBNO – DRUGIČ:
    Denarni tok podjetja pokaže, koliko denarja je podjetje prejelo v določenem obdobju in koliko ga je porabilo za poravnanje svojih obveznosti. Nadzorovanje denarnega toka je ključnega pomena za poslovanje, česar se mnogi podjetniki ne zavedajo. Denarni tok je bistveno drugačen kazalnik kot poslovni izid saj je to izkaz dejanskih prilivov in odlivov.
    Še posebej v času velike plačilne nediscipline, je dober nadzor nad denarnim tokom zelo pomemben. Pove vam, od kod, kdaj in kam bo odšel denar iz podjetja. Nezadosten denarni tok lahko podjetje pripelje do  nelikvidnosti, kar za sabo potegne mnoge negativne posledice, tudi slabšo bonitetno oceno.

    NASVET: Še pred koncem leta pospešeno izvedite postopke izterjave zapadlih terjatev. Za tiste kritičnejše preverite tudi možnost prodaje terjatev.

    POMEMBNO – TRETJIČ:
    Kazalnik, ki  kaže sposobnost podjetja, da pridobiva prihodke z opravljanjem registrirane dejavnosti. EBIT-DA je  dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo. Kazalnik kaže sposobnost gospodarske družbe, da pokriva odpise vrednosti in druge odhodke, ki niso povezani s poslovnimi odhodki. EBITDA se pogosto uporablja za oceno  denarnega toka.

    Seveda pa smo našteli samo nekaj pomembnih kazalnikov, ki so pomembni za najem financiranja oz. planiranje novih investicij. Banka oz. vir financiranja bo želel od vas še precej več.  Zagotovo pa ne pozabite na :

    ZELO POMEMBNO – ČETRTIČ:
    Načrtujte smotrno in preudarno, ne bojte pa se biti ambiciozni. Nepisan pregovor med podjetniki pravi, da vse česar vas ni strah ni dovolj ambiciozno za vas.
    Skratka verjemite v svoje projekte, v svoje ideje… pa boste zagotovo prepričali enega izmed virov financiranja, da vam je vredno prisluhniti, četudi vsi prej našteti kazalniki še niso takšni, kot bi si jih sami želeli. 


    POVEZANI ČLANKI:
    --> Olajšave za investiranje - dodatna pojasnila
    --> Urejene bilance - dobra boniteta