Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Načrtovanje poslovanja za leto 2018

    Poletja je konec, lepi jesenski dnevi pa že napovedujejo novo leto, novo leto, nove zakone in spremembe, ki jih bodo prinesli v poslovanje vaših podjetij.

    Kljub »tresenju gore« preko celega poletja, ko se je še bolj odločno napovedovalo spremembo zakonodaje na področju »normirancev«, vsaj za enkrat nič ne kaže na »večje tektonske premike«, ampak bolj na »novorojeno miš«, če se izrazimo malenkost bolj pregovorno.

    PRIPOROČAMO
    --> Preizkusite nas »BREZPLAČNO«
    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

    Vsekakor pa je potrebno biti pozoren na novosti, saj vseeno prinašajo nekaj bistvenih sprememb, ki nakazujejo na to, da se je država pred volilnim letom sprememb lotila nekoliko bolj postopoma, kar je vsekakor za pozdravit.

    Spremenjena zakonodaja med »normirance« prinaša nov pojem in sicer »absolutni prag priznanih odhodkov«.

    Po novem se bo moral zavezanec iz sistema normiranih odhodkov izstopiti, če bo imel v dve zaporedni letih skupno več kot 300 tisoč EUR prihodkov (zaenkrat je ta številka predlog, velja za tiste, ki imajo vsaj enega zaposlenega), kar je sprememba na bolje.

    Vendar pozor v vsakem primeru vam bodo maksimalne priznane stroške omejili na 40 tisoč (popoldanci) oz. 80 tisoč za tiste, ki imate vsaj eno osebo zaposleno. To v praksi pomeni, da bo vaš končni davek lahko precej višji od načrtovanja.

    Druga večja sprememba pa je na področju normiranih stroškov in povezanih oseb. Do sedaj sta lahko recimo mož in žena brez težav poslovala vsak s svojim s.p.- jem v sistemu normiranih stroškov, odslej pa več ne bo tako. Po novem bo FURS sešteval prihodke povezanih oseb. Zgodi se lahko, da bo ob prekoračenju meje za normirane prihodke oba zavezanca obdavčil po dejanskih stroških, kar pa lahko prinese precej neplaniranih težav, seveda tudi višji davek na dobiček.

    Podobno skrb pa imajo povezane osebe že sedaj na področju DDV-ja.

    Razbremenjuje se davčna obremenitev zaposlenih, ki jih slovenska podjetja želijo napotiti na delo v tujino, kot tudi tujcev, ki jih želijo v svoje vrste dobiti slovenska podjetja. Na ta način želi država pospešiti prenos in internacionalizacijo znanja 

    S predlogom zakona o dohodnini se odpravlja tudi stopničavost dodatne splošne olajšave. Sprememba bo prinesla blažje prehode iz dohodninskega razreda v razred, kar v praksi pomeni, da v primeru manjših (lahko tudi 1 EUR) zneskov, ki so lahko v prejšnji ureditvi pomenili višji razred zaposleni ne bo prejel nižjega neto prihodka (nadure, stimulacija…).


    Kot pa smo že večkrat pisali, je sedaj dokončno jasno, da vezane knjige računov ostajajo.