Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Katera banka je najcenejša za podjetja in espeje

    Večina bank espejem ne omogoča, da imajo odprt le en račun
    Slovenska zakonodaja od letos omogoča, da samostojni podjetniki uporabljajo svoj poslovni račun tudi za zasebne transakcije. Skratka: espeji ne potrebujete več dveh računov, ampak imate lahko le enega, če si tako zaželite. Seveda, če vam vaša banka to dovoli. A večina bank se drži stare, uveljavljene prakse, torej vam ne dovoli enega računa, ampak morate odpreti dva.

    Banke, ki vam ne dovoljujejo enega računa, se izgovarjajo predvsem na varovanje osebnih podatkov, na pomanjkanje zanimanja strank, na transparentnost poslovanja ... Od 14 bank, ki smo jih vprašali, ali dovoljujejo en račun, jih to omogočajo štiri: NLB, Banka Koper, Raiffeisen in Gorenjska banka. A vam denimo pri Banki Koper, ki sicer omogoča odprtje le enega računa, svetujejo, da imate ločena računa.

    Prednosti in slabosti enega računa
    Prednosti: nižji stroški, celotne finance podjetnika so zbrane na enem računu.
    Slabosti: verjetnost, da tak račun ne bo mogel biti javno objavljen (tudi če bi podjetnik sicer želel objavo), pomembna je namreč oznaka računa, ki ga poda banka; razkrivanje vsega prometa (osebnih in poslovnih financ) računovodji.



    Večina, deset bank, s katerimi smo govorili, pravi, da morate pri njih še vedno imeti dva, ločena računa. V NKBM denimo pravijo, da pripravljajo ponudbo za poslovanje samostojnih podjetnikov, do takrat pa lahko za poslovne namene odprejo in poslujejo le s poslovnim računom. V Deželni banki Slovenije pravijo, da bodo espejem ponudili možnost le enega računa, če bodo zaznali povpraševanje, za zdaj pa ostajajo pri dveh računih. Podobno pravijo v BKS, na drugi strani pa denimo Poštna banka Slovenije espejem ne namerava ponuditi le enega računa.

    V Unicreditu vam ne omogočajo poslovanja le z enim računom, imajo pa paket, kjer za ceno enega računa (4,9 evra na mesec) dobite dva računa, osebnega in poslovnega. Podoben paket obljubljajo tudi v Delavski hranilnici (torej paket osebno-poslovnega računa, ki bosta še vedno ločena, a naj bi bili stroški nižji). Sicer pa v Delavski hranilnici dodajajo, da povpraševanja po dveh računih med svojimi komitenti ne zaznavajo.

    Dva ločena računa morate imeti tudi, če ste komitent SKB, Sberbank, Abanke in Sparkasse. V zadnji sicer pravijo, da so spremljali povpraševanje po enem računu, a se stranke zanj praviloma niso odločale.

    Finance.si, Špela Mikuš, 08.05.2016, 87/2016