Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kaj poslovne banke ponujajo MSP

    Zbrali smo ponudbe poslovnih bank za MSP, ki opozarjajo: mnogi MSP so prezadolženi, slabšajo se jim finančni kazalniki, ustvarijo prenizko dodano vrednost,imajo nerealne naložbene načrte

    Povzemamo odgovore bank o ponudbi MSP; večinoma so se izognile podatkom o odobrenih posojilih. Denimo v SKB niso želeli odgovoriti.

    Sparkasse: Prejšnji teden so od Evropske investicijske banke (EIB) najeli 50 milijonov evrov virov. Ti omogočajo, da lahko MSP ponudijo od 0,25 do ene odstotne točke cenejša posojila od redne ponudbe.

    Letos se povprečna obrestna mera posojil za MSP v Sparkasse giblje pri 5,9 odstotka, povprečno posojilo znaša 205 tisoč evrov, ročnosti so do enega do 15 let (v povprečju tri leta). Nameni so predvsem za obratna sredstva in naložbe.

    Pogoji? Določajo se individualno, glede na želje stranke in finančno zmogljivost, pravijo v banki. Letos so izplačali približno 200 posojil MSP, obdelanih prošenj je bilo veliko več.

    NLB: Za MSP imajo pripravljeno posebno ponudbo kratkoročnih posojil (financiranje tekočega poslovanja, pokrivanje akreditivov...). Letna obrestna mera je enomesečni EURIBOR plus štiri odstotne točke (to je zdaj 4,13 odstotka), posojila so brez omejitve zneska. Za financiranje dolgoročnih sredstev MSP je na voljo posebna ponudba posojil do 10 let v minimalni višini 10 tisoč evrov in letnimi obrestnimi merami šestmesečni EURIBOR plus od 4,40 do 4,70 odstotne točke. To trenutno pomeni od 4,74 do 5,05 odstotka. In pogoji? Posojilna sposobnost, kjer je odločilen zadostni denarni tok, in kakovostni projekti ter zavarovanje, ki ob neplačilu iz denarnega toka omogoča celotno poplačilo, pišejo v NLB.

    Delavska hranilnica: Za kratkoročna posojila MSP (tekoče poslovanje, premostitev likvidnostnih težav) znaša obrestna mera šest odstotkov fiksno.

    Za dolgoročna posojila (praviloma financiranje osnovnih sredstev) se obrestne mere gibljejo od 6,70 do 7,50 odstotka fiksno oziroma šestmesečni EURIBOR plus od 4,70 do 5,10 odstotne točke (to pomeni od 5,05 do 5,45 odstotka). Ročnost je do 20 let. Pri višini posojila upoštevajo letne prihodke, neto denarni tok, zadolženost, namen in zavarovanje (hipotekarno zavarovanje prostega poslovnega premoženja, osebno premoženje družbenikov, poroštva). Ob zavarovanju z nepremičnino vrednost posojila ne sme presegati 50 odstotkov vrednosti poslovne nepremičnine, navajajo.

    NKBM: Poslali so nam izračuna za dve dolgoročni posojili (tri leta) MSP z boniteto BB. Za posojilo sto tisoč evrov je obrestna mera šestmesečni EURIBOR plus dve odstotni točki (in mesečni obrok nekaj pod tri tisoč evrov), pri posojilu milijon evrov pa šestmesečni EURIBOR plus 1,55 odstotne točke (in mesečni obrok nekaj pod 30 tisoč evrov), kar je cenovno blizu ponudbe SID banke. Koliko tako ugodnih posojil dejansko odobrijo, niso navedli. Glavna pogoja sta zadosten denarni tok za odplačilo posojila in dovolj velika zavarovanja za poplačilo.

    Banka Celje: Za MSP in zasebnike imajo trenutno dolgoročne posojilne linije iz virov EIB, z njimi lahko ponudijo posojila z obrestnimi merami, ki so od rednih ponudb cenejša za vsaj 0,3 odstotne točke. Koliko so, niso navedli. Posojila so lahko namenjena za financiranje vseh vrst dolgoročnih naložb (več kot dve leti) in izdatkov, potrebnih za razvoj. MSP mora zagotoviti najmanj 20 odstotkov lastnih sredstev. Trenutno ponujajo še posojila, ki jih tudi za MSP razpisuje Slovenski podjetniški sklad, med drugim za nakup nove tehnološke opreme.

    Banka Koper: Višina posojila za MSP lahko znaša od nekaj tisoč evrov pa vse do nekaj milijonov evrov, nekoliko je povečano povpraševanje po financiranju obratnih sredstev. Pri večjih naložbenih posojilih pričakujejo vsaj od 20 do 30 odstotkov lastnih sredstev, razmerje med posojilom in zavarovanjem vsaj ena proti 1,5 in ustrezen prosti denarni tok podjetja. Pribitki na referenčno obrestno mero EURIBOR so nekje od 3,5 do 5,5 odstotne točke. Letos tako število kakor volumen posojil ostajata na podobni ravni; okoli 300 milijonov evrov, kar je za razmere v gospodarstvu zelo spodbudna informacija.

    Raiffeisen: Na ponudbo SID banke se ne bodo posebej odzvali. Podjetjem ponujajo posojila z dobo odplačila do petih let ter z obrestno mero od EURIBOR plus 5,5 odstotka na letni ravni. Znesek posojila je odvisen od prometa in ratinga podjetja, pomembni sta tudi oblika in višina zavarovanja.

    Unicredit: Pogoji so odvisni od celotnega poslovanja podjetja, to je od finančnih postavk (podatki iz bilance stanja, izkaza uspeha in izkaza denarnih tokov), možnih oblik zavarovanja, odplačevanja posojila in strategije podjetja. Največ težav se pojavlja zaradi razhajanja med želeno in dolgoročno vzdržno sestavo financiranja podjetja. Podjetniki se namreč o najemu posojila največkrat odločajo na podlagi svojih poslovnih potreb, medtem ko je treba dobro pogledati tudi, kako bo najem tega posojila vplival na likvidnost podjetja oziroma iz katerega vira se bo posojilo vračalo, pravijo.

    Sberbank: Zaradi ponudbe SID banke niso predvideli prilagajanj oziroma pocenitev ponudb posojil za podjetja. Glavne težave, da posameznim MSP ne odobrijo novih posojil, so večinoma v tem, da je razmerje med neto zadolženostjo (stanje finančnih obveznosti) in neto denarnim tokom preveliko.

    Gorenjska banka: Pripravljeni so na sodelovanje pri izvajanju naslednjih programov SID banke za MSP, pri katerih je predvideno posredno financiranje SID banke prek komercialnih bank. Gre za dolgoročne vire, predvsem za investicijske projekte, z obrestno mero šestmesečni EURIBOR plus 3,5 do praviloma štiri odstotne točke. Del sredstev za projekte (od 15 do 50 odstotkov) morajo podjetja ponavadi zagotoviti iz svojih lastnih virov.

    PBS: Ponudba SID banke ne bo vplivala na spremembo pogojev (višina obrestnih mer, stroškov ter drugih navedenih pogojev). Ti so odvisni od več dejavnikov, najpomembnejši je poslovanje oziroma boniteta stranke. Povpraševanje po dolgoročnih sredstvih je precej vezano tudi na ponudbo Slovenskega podjetniškega sklada, kjer je subvencionirana obrestna mera. Povpraševanja je kar nekaj, precej vlog pa je zavrnjenih zaradi slabega poslovanja, prezadolženosti ali zaradi velikega upada prihodnjih poslov.

    Abanka: Banka oblikuje pogoje posojil MSP po pogojih, ki so v določenih okvirjih za nadaljnje plasiranje predvideni v sklenjeni posojilni pogodbi s SID banko. Pri končni opredelitvi cenovnih pogojev za sklenitve podkreditne pogodbe pa vsakega posojilojemalca banka obravnava individualno, saj je odobritev tovrstnega posojila odvisna od bonitete posojilojemalca, vključujoč namen posojila, ročnost posojil in predlog zavarovanja.

    29.10.2013  00:01   /   Finance 209/2013