Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Uvedba davčnih blagajn

    Finančno ministrstvo (MF) je pripravilo osnutek zakonskih podlag za uvedbo davčnih blagajn, s katerimi že v drugi polovici prihodnjega leta napoveduje boj davčnim utajam pri gotovinskem poslovanju.

    Okoli 50 tisoč davčnih zavezancev, ki poslujejo z gotovino, vsako leto po oceni Dursa utaji okoli 130 milijonov evrov davka na dodano vrednost - ker računov ne izdajo ali pa jih ne zbrišejo iz evidenc. Z vpeljavo davčnih blagajn, to je običajnih registrskih blagajn z dodano elektronsko napravo (fiskalno kontrolno napravo - FKN), ki šifrirano beleži izdane račune in podatke o prometu in obračunanem davku, bi pobrali vsaj 21 milijonov več davka na leto, menijo na Dursu. Ta bo do postopkov FKN dostopal na kraju samem ali avtomatizirano.
    Predlagani urnik sicer predvideva, da naj bi predlog zakona o davčnih blagajnah vlada potrdila do konca junija, državni zbor pa naj bi ga sprejel do konca leta. Zakon naj bi bil uveljavljen 1. januarja 2012, a naj bi predvidel polletno obdobje, v katerem si bodo davčni zavezanci morali priskrbeti davčne blagajne.
    Jasno je že, da te ne bodo obvezne za vseh 50 tisoč zavezancev, ki poslujejo z gotovino. Ne bodo jih potrebovale velike trgovske verige (te z lastnim sistemom notranjih kontrol zagotavljajo verodostojnost, pravijo na MF) in najmanjši davčni zavezanci, ki bodo dobili soglasje Dursa, dodaja MF. Zavezanci se bodo v sistem davčnih blagajn vključevali postopno, denimo čisto na koncu bodo vključeni sistemi za prodajo vstopnic in avtomati za prodajo napitkov.

    Koliko vas bo stala davčna blagajna
    Okvirni stroški uvedbe davčnih blagajn bodo okoli 25 milijonov evrov: približno 2,6 milijona je stroškov države, okoli 22,6 milijona evrov bo strošek pri davčnih zavezancih za nabavo osnovnih modelov fiskalnih kontrolnih naprav (FKN), ocenjuje MF. In koliko bo moral odšteti zavezanec, ki posluje z gotovino? Gradivo MF možne cene pri nas ne navaja, navaja pa (kot referencno?) ceno na Švedskem, ki je sistem davčnih blagajn uvedla lani. Samostojen FKN, ki se uporablja za posamične blagajne, je stal 430 evrov. Mrežni FKN, ki je namenjen zavezancem z več blagajnami, pa je za 400 blagajn znašal 3.100 evrov. Stroški za dograditev FKN z modemom so še okoli 100 evrov.


    Objavljeno: Finance, 18.1.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Monika Weiss