Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kaj za male podjetnike prinaša leto 2023 ?

    V ponedeljek, 25.10.2021, smo v naši kolumni razmišljali o tem  Kaj v posel prinaša leto 2022 ? pa bi lahko sedaj rekli, da velika večina ni niti slutila, da Evropo čaka vojna in še kaj. Vseeno pa je tudi za male podjetnike zelo pomembno, da začnejo pravi čas razmišljati tudi o novem poslovnem letu ter tako svoje plane prilagajajo trenutnim situacijam. Seveda ne prihajajo lahki časi, vseeno pa je zmeraj veljalo, da je kvalitetna informacija najboljše orožje in orodje, za uresničevanje svojih želja, idej in planov.  

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC izbire računovodstva za prihodnost
    --> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.

    Vlada je že takoj po nastopu mandata napovedala spremembe pri davkih. Po sedaj znanih podatkih bo sprememba pri splošni olajšavi, ki bi naj po novem znašala 5.000 EUR, bi se pa naj zvišala tudi meja za davčno olajšavo za tiste z najnižjimi prihodki, iz 13.716,33 EUR bi se naj ta meja zvišala na 15.000 EUR.
    Vse skupaj pomeni, da se bo to poznalo pri neto izplačilu za najnižje plače, pri povprečni plači pa bo zaposleni dobil približno toliko kot danes.

    Napovedujejo se dodatne olajšave za mlade. Uvedlo bi se naj znižanje davčne osnove od dohodkov iz delovnega razmerja za mlade do 26. leta v višini 1.000 EUR / leto, za mlade med 26 in 29. letom pa 500 EUR  / leto.

    Spremenili bi se naj tudi davki pri najemninah. Letos se davek plača v višini 15% od 90% najemnine, še do lani pa je bilo obdavčenih 85% najemnine in sicer z 27,5% odstotka. V prihodnje bi se naj davek pri najemnini vrnil na 25%.

    Velika verjetno je, da bodo spremembe tudi pri normirancih, je pa za pričakovati, da bodo spremembe postopne. Za zdaj se glasno govori le o tem, da bo lahko v polnem sistemu normirancev, do letnih prihodkov 100 tisoč evrov samo tisti zavezanec, ki ima polno zavarovano zaposleno eno osebo vsaj devet mesecev, letos je ta pogoj pet mesecev. Skoraj gotovo pa bo sprememba tudi pri višini obdavčitve.

    Bolj ali manj je jasno, da bodo zopet bolj obdavčene prodaje lastnih poslovnih deležev v podjetjih.

    Vsem podjetjem in podjetnikom, ki zaposlujete, pa ob tem priporočamo, da v svojih planih upoštevate tudi višanje minimalne plače in seveda tudi prispevkov za samozaposlene. Že od leta 2021 velja formula na podlagi katere bo moral najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Ker je bil zadnji izračun minimalnih življenjskih stroškov opravljen leta 2017, na osnovi podatkov iz 2016 in 2015, je zagotovo pričakovati spremembe tudi na tem področju.

    Glede na vse uradne in neuradne napovedi, se bomo globalno še vedno borili s sorazmerno visoko inflacijo še vsaj v letu 2023, kar pa seveda pomeni dodatno negotovost na trgih, tako na strani dobaviteljev, kot tudi pri kupni moči odjemalcev, zato velja tudi na teh področjih posebna pozornost in preudarnost.

    Posebna zgodba pa bodo seveda stroški energentov, aktualne novice lahko spremljate na Pristar LIVE - aktualno, tekoče, pomembno...


    VIR: Lastni viri, Finance.si, Tanja Smrekar 1.8.2022