Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    S. p., takšni prispevki vas čakajo letos

    Znana je povprečna plača za celotno prejšnje leto, kar pomeni, da je jasno tudi, kolikšne prispevke boste plačevali s. p. v letu 2021. Namreč prispevki s. p. so vezani na povprečno plačo v Sloveniji. Ker je ta v minulem letu znova zrasla, to pomeni, da bodo višji tudi prispevki.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    V letu 2020 je povprečna mesečna bruto plača znašala 1.856,20 evra in je bila glede na leto prej nominalno višja za 5,8 odstotka, realno pa za 5,9 odstotka. Kaj to pomeni za prispevke s. p.? Kolikšni bodo? Pri Finance.si so izračunali minimalne prispevke, te plačuje večina s. p., višina najnižje in najvišje zavarovalne osnove (ZO) za samozaposlene je vezana na znesek povprečne letne plače. Tako je od leta 2015 (pred tem je bila osnova minimalna plača). Zavarovalna osnova za minimalne prispevke je 60 odstotkov povprečne plače leta prej, za maksimalne pa 3,5-kratnik povprečne plače.

    Kolikšni bodo torej letošnji prispevki?
    Iz povprečne plače smo tako izračunali zavarovalno osnovo, iz nje pa še prispevke. Minimalni prispevki za s. p. bodo po naših izračunih v letu 2021 znašali 425,44 evra.

    Kako so skozi leta rasli prispevki?
    Od leta 2015 (odkar je višina minimalnih prispevkov vezana na povprečno plačo) se prispevki zvišujejo vsako leto. Vmes je seveda rasla povprečna plača, pa tudi osnova za izračun se je poviševala – leta 2015 se je zavarovalna osnova izračunala kot 54 odstotkov povprečne plače, potem pa se je vsako leto zviševala za dve odstotni točki do zdajšnjih 60 odstotkov.

    Kdo je upravičen do nižjih prispevkov?
    Tisti, ki na novo odpirajo espe, so upravičeni do oprostitve plačila dela prispevkov. Prvo leto so upravičeni do oprostitve plačila polovice prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). V drugem letu se ta oprostitev zmanjša, in sicer na 30 odstotkov prispevka.

    Če ste že imeli registriran espe, pa ste ga zaprli, lahko ob novem vpisu espeja v poslovni register na oprostitev plačila prispevkov pozabite. Ta, kot rečeno, velja le ob prvem vpisu v poslovni register.


    VIR: Finance.si