Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Uvoz blaga iz EU v SLO in preprodaja nazaj v EU | DDV

    Slovenski davčni zavezanec (SLO1) je v Nemčiji kupil blago od nemškega zavezanca in ga prodal drugemu slovenskemu zavezancu (SLO2). Ta je blago prodal avstrijskemu davčnemu zavezancu. Vsi štirje so identificirani za DDV v državi sedeža. Kako je v opisanem primeru treba obračunati DDV?

    Ker gre pri opisanem poslu za tri zaporedne dobave blaga z enim samim prevozom (premikom) preprodanega blaga (neposredno iz Nemčije v Avstrijo), je treba ugotoviti, katera od teh dobav je dobava s prevozom in posledično oproščena DDV. Preostali dve dobavi sta namreč domači dobavi, opravljeni na ozemlju države, kjer se prevoz blaga začne, ali v državi, kjer se ta konča; odvisno od okoliščin. Da bo posel pravilno obdavčen, se bo moral vsaj eden od slovenskih davčnih zavezancev identificirati v drugi državi članici (Nemčiji oziroma Avstriji). Če bo organizator prevoza končni kupec, pa se bosta morala celo oba slovenska zavezanca identificirati za DDV, in sicer v Nemčiji.

    Ob predpostavki, da se SLO1 identificira v Nemčiji in tudi organizira prevoz blaga v Avstrijo, je dobava blaga med njim in njegovim nemškim dobaviteljem domača dobava na ozemlju Nemčije, obdavčena z nemškim DDV. Sledita dve dobavi, prva od teh, ki jo SLO1 z nemško ID-številko za DDV opravi SLO2, je oproščena skupnostna dobava, sledi ji domača dobava na ozemlju Avstrije. Med zadnjimi tremi udeleženci v verigi gre za pravi tristranski posel, od katerega DDV obračuna prejemnik blaga, torej avstrijski davčni zavezanec.
    Opisana rešitev je le ena od možnih, ko gre za verižni posel med štirimi osebami, saj je obdavčitev odvisna od več dejavnikov, in sicer od statusa oseb in ID-številke za DDV, ki jo uporabljajo v poslu, ter od tega, kdo je organizator prevoza.

    VIR: IKS