Kako uspeti na samostojni poslovni poti ?

Med prazniki smo obiskovalce naših spletnih strani in družbenih omrežij spraševali po tem, kaj bi predlagali začetniku, ki se šele podaja na samostojno podjetniško pot.

PREDLAGAMO V BRANJE:
--> Računovodstvo za start - upe
--> Kako izbrati računovodski servis ?

Debato na družbenem omrežju je odprl obiskovalec, ki deluje na področju gradbeništva in pravi: »Pridno delaj in vztrajaj.«.

Pa je to dovolj? Verjetno ne.
Čeravno nekatere dobre prakse iz okolice kažejo tudi na to, da so v poslu uspeli posamezniki, ki so enostavno in trdo delali ter vztrajali v najtežjih trenutkih.

Vsekakor pa, kot pravi Petra, je dobra popotnica, kot izobrazba v življenju, tudi dober računovodja v poslu. Dober računovodja ni tisti, ki bo le kvalitetno operiral z vašimi številkami, ampak je tisti, ki si bo vzel za vas čas in znal svoje izkušnje in dobre prakse na primeren in razumljiv način predstaviti, vas na njih opozoriti in tudi predlagati pravo pot. Seveda pa je pravo pot precej težko najti brez pravega poslovnega načrta, načrtovanja, dobrega zavedanja kaj želite in kam želite, ter seveda jasnega odgovora zakaj vse to početi.

Na svoji poti, še posebej na začetku, boste srečali ogromno ljudi, prijateljev…, ki vam bodo želeli srečno pot (kot pravi Robert) in bližnjih, ki bodo večkrat opozorili na to, da dobro premislite, kot je opozorila Natalija. In verjetno imajo oboji prav.

Ko boste na samostojno pot podjetništva enkrat stopili, bo to ena izmed vaših najboljših potez v življenju, vendar le, če se boste posla lotili dosledno, marljivo in vztrajno, kot opozarja več komentatorjev. Hkrati pa so predanost podjetju, pogum in iznajdljivost pomembne lastnosti, ki zagotavljajo uspeh.

Seveda, pridejo tudi težji trenutki, ko ti sive lase delajo stranke, neplačniki in ko si tudi sam rečeš: »Grem raje na šiht, bom vsaj popoldne fraj«, takrat je potrebno prešteti pluse in minuse in seveda zaupati matematiki. Kot pravi komentator iz kovinarske stroke: »Na koncu je vedno matematika, če nimaš za žemljo ne vztrajaj predolgo, poskusi s čim drugim.”.  Potrebno je zaupati, na eni strani analizi in podatkom, na drugi pa tudi instinktu.

Začetek je vedno neke vrste loterija, ne obupajte, če ne gre v prvo, vendar tudi pazite na to, da ne zapravite vsega, kar vam omogoča dostojno življenje.

Skoraj vsi po vrsti ugotavljajo, da boste na podjetniški poti delali veliko več, kot si pred to potjo predstavljate, da je velika verjetnost, da boste plačani veliko manj, kot pa si boste glede na vložen čas in energijo zaslužili, vendar če boste našli pravi odgovor na vprašanje »ZAKAJ«, bo samostojna podjetniška pot postala vaša strast, ki vas bo zvesto spremljala preko vseh lepih in manj lepih trenutkov življenja.

Za zaključek še eno razmišljanje: »Ne dovoli, da ti bo nekega dne žal, da nisi poskusil.«

POVEZANI ČLANKI:
--> Kako napisati dober poslovni načrt
--> Partner za svetlo prihodnost
--> Družinska podjetja


VIR: Hinko Kašnik, mag. mark in prod, Pristar d.o.o, April 2019


Natisni   E-naslov