Kaj je denarna politika?

Denarna politika se nanaša na tiste odločitve centralne banke, s katerimi ta vpliva na ceno in razpoložljivost denarja v gospodarstvu.


Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.
--> Zahtevaj ponudbo


Vprašajte preko VIBER klepetalnika

V euroobmočju se najpomembnejša odločitev, ki jo mora pri tem sprejeti Evropska centralna banka (ECB), običajno nanaša na ključne obrestne mere. Če spremeni slednje, to po drugi strani vpliva na obrestne mere, ki jih poslovne banke zaračunavajo svojim strankam za posojeni denar. Z drugimi besedami, njena odločitev vpliva na trošenje prebivalstva in podjetniške naložbe. Cilj denarne politike, ki jo izvaja ECB, je ohranjati stabilnost cen, tj. srednjeročno vzdrževati inflacijo na ravni 2%. S tem ECB hkrati podpira splošne ekonomske politike v Evropski uniji, katerih cilj je polna zaposlenost in gospodarska rast.

Obrestne mere so samo eden od številnih instrumentov, ki jih ECB uporablja pri izvajanju denarne politike. V zadnjih letih so v nabor dodali nove instrumente, da bi se odzvali na velike spremembe v gospodarstvu, zaradi katerih je osnovna naloga ECB, ohranjanja cenovne stabilnosti, postala zahtevnejša.

VIR: ecb.europa.eu


Natisni   E-naslov