Kako prepoznati dobrega zaposlenega ?

Natisni

V želji malodane vsakega starša, da bi otrok vedel tudi kaj več kot to, kar mora vedeti za pozitivno oceno v šoli smo se v enem izmed prostih dni odpravili v Piran. Odločili smo se za potovanje z avtobusom, ki takšnemu izletu z malimi radovedneži daje še dodatno draž.  V tej prijetni vročini in varnem zavetju sence drevesa smo čakali avtobus in opazovali dogajanje okoli nas. 

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Pokažite zaposlenim, da štejejo, [ NEOBDAVČENO ]

Poleg drveče se pločevine očitno dogajanje ni bilo kaj posebej zanimivo, saj smo malo kasneje ugotovili, da vsi opazujemo enega izmed hotelov nasproti nas. Čas po zajtrku je očitno bil čas za čiščenje sob. V enem izmed spodnjih nadstropij se je gospa iz osebja lotila stekel sobe zelo celovito, tako kot bi si lahko vsak šef oz. naročnik samo želel, nekaj sekund za njo pa je v zgornjem nadstropju druga gospa zgolj preverila na katerem delu stekla se vidijo umazanija, jo očitno odstranila in kmalu sta obe očitno odšle po drugih obveznostih ali pa mi na avtobus. Ni tako važno.

V to se niti ne bi preveč poglabljal, če mi ne bi najstarejši sin postavil zelo dobro vprašanje : » Ata. Ali je tista zgoraj slabša delavka ? «. Skoraj bi že rekel nekaj tistega kratkega, da se na hitro znebim, za to vročino nepotrebnega, vprašanja, pa me je zmotilo, da tudi sam sebi nisem znal odgovoriti.
Hm. Resno. Ali je ? Ali ni ? No pa sva začela tisto fotr-sin debato zaradi katere mu je skoraj gotovo bilo žal, da je vprašal. Vsaj mislim si, rekel ni. :) 
No pa sem nadaljeval. Ja veš, mogoče niti ni slabša, mogoče je še bolj vestna. Vprašanje kako imajo delo razdeljeno in dogovorjena navodila. Zna biti, da se celotno okno čisti enkrat tedensko in je to opravila včeraj, danes pa je samo samoiniciativno še popravila kakšno malenkost. Hm, OK. Kaj pa če nimajo fiksnih prostorov, ki jih posameznice čistijo in si jih izmenjavajo ? OK, potem je verjetno ta drug res slabša delavka in bo tista prva drug dan delo opravila namesto nje. No zgolj mogoče, ogromno je scenarijev in verjetno pri ugibanju in debatiranju nisem bil niti blizu resnice, še manj pa bi si dovolil soditi ali je ena dobra in druga slaba delavka.

Ampak vprašanje pa je bilo dobro, kajne ?
Če ste med delodajalci in imate zaposlene vam je gotovo vsaj malenkost dalo misliti, zagotovo pa ni nič drugače, če ste zaposleni v kolektivu in imate vam ljubše in manj ljube sodelavke in sodelavce. 
Seveda bi se članek od tukaj dalje lahko nadaljeval precej široko, strokovno, pa ga bom namerno takole končal.
Ni vsako podjetje enako drugemu, niti človek enak človeku, tako da tudi organizacija dela in pristop do dela se od primera do primera precej razlikujeta. 

Je pa eno zagotovo : Kjerkoli in karkoli počneš, to delaj tako, da se lahko zjutraj mirno pogledaš v ogledalo. Tako bodo kmalu prišli tudi nenadejanih uspehi, nove priložnosti in vse kar je povezano s tem.

Avtor: Hinko Kašnik, mag. mark. in prodaje