Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Planirane aktivnosti inšpektorjev do konca leta

    Preverili smo, koga bodo med krompirjevimi počitnicami še posebej vzeli pod drobnogled inšpektorji finančne uprave ter kdo bo na vrsti novembra in decembra.

    Pokopališke stojnice tudi med letošnjimi krompirjevimi počitnicami ostajajo magnet za inšpektorje finančne uprave. Med cvetličarji in vrtnarji so lanskega oktobra in novembra našteli več kršitev glede dela in zaposlovanja na črno in neizdajanja računov ter njihovega davčnega potrjevanja kot v istih dveh mesecih leto prej (leta 2016 je bilo oktobra in novembra kršitev 20, lani v istem obdobju 27), pa čeprav so opravili manj nadzorov (leta 2016 so jih v omenjenih dveh mesecih opravili 373, lanskega oktobra in novembra 293). »Razlogi za to pa so, da smo pri nadzorih bolj učinkoviti, saj razpolagamo z boljšimi podatki, kdo so potencialni kršitelji. Enako je pri statistiki svečarjev. Leta 2016 smo pri njih oktobra in novembra opravili 47 nadzorov in odkrili sedem kršitev, lani v istih dveh mesecih je bilo nadzorov 15, odkritih pa pet kršitev,« pravijo.

    Na delu bo tudi oborožena finančna policija
    Preverili smo, kdaj bodo inšpektorji finančne uprave krenili v okolico pokopališč, pri kom se bodo oglasili, na katere kršitve bodo letos še posebej pozorni, kakšne sankcije čakajo kršitelje.

    1. Pod prste bodo gledali cvetličarjem, vrtnarjem, svečarjem.
    2. Nadzore bodo začeli izvajati zadnje oktobrske dni in jih bodo opravljali do 1. novembra, natančnih dni pa na finančni upravi ne razkrivajo.
    3. Na terenu bodo predvsem uslužbenci mobilnih oddelkov, torej tudi oboroženi finančni policisti, preverjali pa bodo delo in zaposlovanje na črno, izdajanje računov in njihovo ustrezno davčno potrjevanje.
    4. Ob hujših kršitvah lahko finančna uprava prepove opravljati dejavnost in zapečati poslovne prostore.

    Poleg pokopališč bodo tarča inšpektorjev finančne uprave med krompirjevimi počitnicami tudi vulkanizerji, saj se bliža zapovedani dan za menjavo avtomobilskih pnevmatik, to je 15. november. Nadzore bodo začeli prve novembrske dni, saj ocenjujejo, da poostrena sezona nadzorov vodi k upadu števila kršitev. Medtem ko so pred dvema letoma oktobra in novembra pri vulkanizerjih opravili 468 nadzorov in odkrili 30 kršitev (6,4 odstotka od vseh nadzorov), so lanskega oktobra in novembra obiskali 320 vulkanizerjev in odkrili 16 kršitev (pet odstotkov od vseh nadzorov).

    Komu se bodo inšpektorji še posebej posvetili novembra in decembra?
    1. Ko sveče in cvetje ne bodo šli več za med, bodo inšpektorji za nove sezonske tarče izbrali božične in novoletne stojnice ter na njih preverili morebitne goljufije davčne blagajne.
    2. Novembra in decembra bodo nadaljevali intenziven nadzor taksi prevozov, saj kljub stalnemu nadzoru v tej dejavnosti ugotavljajo večje število kršitev s področja dela in zaposlovanja na črno ter izdajanja računov (23 odstotkov od vseh nadzorov).
    3. Decembra napovedujejo poostren nadzor še na področju javnih prireditev, ko bodo spet pozorni na izdajanje in davčno potrjevanje računov, na delo in zaposlovanje na črno.

    VIR: Finance.si, 23.10.2018, Ana Turk