Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Vse, kar morate vedeti o pravici do regresa

    Pravica do letnega dopusta vključuje tudi pravico do regresa za letni dopust. Na kaj morate biti pozorni?

    Regres mora delodajalec delavcu izplačati najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. V kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti se lahko predvidi možnost poznejšega izplačila regresa, vendar najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. Višina regresa je zakonsko določena, in sicer najmanj v višini minimalne plače. Za leto 2018 je določena minimalna plača v višini 842,79 evra, zato je tolikšen tudi najnižji znesek regresa.

    Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa minimum pravic, tako da je v kolektivni pogodbi dejavnosti, podjetniški kolektivni pogodbi, internem aktu delodajalcu ali pogodbi o zaposlitvi lahko določen višji znesek regresa, do katerega je upravičen delavec. Višina regresa navzgor ni omejena.

    V primeru, da je delavec v posameznem letu upravičen do sorazmernega dela dopusta, je delodajalec takemu delavcu dolžan izplačati sorazmerni del regresa.

    V primeru zaposlitve po 1. juliju tekočega leta, je delodajalec dolžan izplačati sorazmerni del regresa najkasneje do konca leta.

    Kako je regres obdavčen?
    Regres se šteje med dohodke iz delovnega razmerja in je zato obdavčen z dohodnino, ki se izračuna in odtegne ob izplačilu. Akontacija dohodnine se obračuna po povprečni stopnji dohodnine od enomesečnega dohodka. Če delodajalec ni glavni delodajalec zaposlenega, se akontacija dohodnine izračuna po stopnji 25 odstotkov.

    Če znesek presega 70 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca, je treba obračunati tudi prispevke za socialno varnost. Obračunavajo in plačujejo se od regresa v delu, ki presega 70 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Republiki Sloveniji. Če se izplačilo regresa opravi v dveh ali več delih, se ob izplačilu naslednjega oziroma zadnjega dela regresa ugotovi celotna višina regresa in izvrši obračun prispevkov ter poračun plačanih prispevkov od posameznih delov regresa za letni dopust.

    Preberite še:
    Regres v letu 2018 za gospodarstvo.

    VIR: Glas gospodarstva, Maj 2018, Avtor: Cvetka Furlan, Pravna služba GZS