Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Nakup vozila v davčno olajšavo

    Zavezanec lahko uveljavlja olajšavo za investiranje v višini 40 odstotkov investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva. Predlagamo, da čimprej skupaj s svojim računovodjo preverite, koliko te olajšave boste lahko uveljavljali za to poslovno leto.

    Nakup vozila je lahko past!

    V praksi nemalokrat slišimo, da bo podjetnik nakupil novo vozilo za službene namene in s tem koristili tudi davčno olajšavo. Pa ni vedno tako. Dobro se posvetujte s svojim računovodjem, preden si boste storili medvedjo uslugo. Vsako vozilo NE ustreza zahtevam :

    -       tako za uporabo v davčnih olajšavah,         

    -       odbitek DDV-ja,

    -       upravičen strošek podjetja.


    POZOR:
    Nepravilno planiran nakup vozila bo podjetju povzročil večje stroške, hkrati pa lahko zelo ogrozi zanesljiv denarni tok.

    Prav tako se za opremo, ki je upravičena do davčne olajšave NE štejejo:
    -
    Pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme.
    - Motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.

    Za neopredmetena sredstva se ne štejejo dobro ime in stvarne pravice na nepremičninah ter druge podobne pravice.

    POMEMBNO: Za neizkoriščeni del investicijske olajšave zaradi prenizke davčne osnove lahko zavezanec zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih petih davčnih obdobjih po obdobju vlaganja, vendar vsakokrat največ v višini davčne osnove.

    Kar v praksi pomeni, da obstaja možnost v primeru, da vaš računovodja v prejšnjih letih ni našel oz. mogel ali znal izkoristiti vaše olajšave le to koristite letos.



    PRIPOROČAMO: Brošura ZRS: Kdo pa vam vodi poslovne knjige?

    Olajšave ni možno uveljavljati za investicijo v opremo in neopredmetena sredstva v delu, ki so financirana iz sredstev proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna Republike Slovenije oziroma proračuna EU, če imajo ta sredstva naravo nepovratnih sredstev.

    Seveda pa POZOR, v primeru, da zavezanec proda oziroma odtuji opremo oziroma neopredmeteno sredstvo, za katero je izkoristil davčno olajšavo, prej kot v treh letih po letu vlaganja oziroma pred dokončnim amortiziranjem, če je to krajše od treh let, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo.

    PRIPOROČAMO: Prednosti in slabosti zunanjega računovodstva

    VIR: Finance.si, FURS, interni viri