Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davčne olajšave za leto 2014

    Letos po dolgem času ni pomembnejših sprememb pri DDPO, zato se lahko davčni zavezanci osredotočijo na že znano davčno obravnavo, kar gotovo pripomore k bolj stabilnemu davčnemu okolju. Davčna stopnja namreč ostaja 17-odstotna.

    Razmislek za prihodnost: Pri izvajanju raziskovalnorazvojnih projektov je na voljo davčna olajšava zaradi notranje raziskovalno-razvojne dejavnosti ali nakupa raziskovalno-razvojnih storitev. Olajšava je privlačna, saj omogoča znižanje davčne osnove v vrednosti celotnega zneska vlaganj v raziskave in razvoj.


    Prenesene davčne izgube
    Pri olajšavah je pomembna tudi uporaba davčnih olajšav, prenesenih iz prejšnjih davčnih obdobij, saj se za določene olajšave dopušča prenos v naslednja davčna obdobja. Če ima zavezanec preneseno davčno izgubo, katere uporaba je od prejšnjega davčnega obdobja omejena na 50 odstotkov davčne osnove davčnega obdobja, je upravičen razmislek o vrstnem redu uporabe olajšav in prenesene davčne izgube. Pri tej je zaradi omejitve uporabe smiselno izkoriščanje po uveljavljanju olajšav.

    Zakon omogoča uveljavljanje davčnih olajšav, vendar največ v višini davčne osnove, za te namene:

    1. Olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj
    Zavezanec lahko v celoti uveljavlja olajšavo za vlaganja v notranje raziskovalno-razvojne dejavnosti in za nakup raziskovalno-razvojnih storitev. Za neizkoriščeni del olajšave zaradi prenizke davčne osnove lahko zavezanec znižuje osnovo v naslednjih petih davčnih obdobjih. Če so vlaganja nepovratno financirana iz proračunov RS ali EU, to ni možno.

    2. Olajšava za vlaganje v opremo in neopredmetena sredstva
    Olajšava za vlaganje je v višini 40 odstotkov vloženega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva. Za opremo se ne štejejo pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme, in motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon ter tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam Euro VI. Ne glede na to zahtevo pa za leta 2011, 2012 in 2013 lahko zavezanec uveljavlja olajšavo za vlaganja v tovorna motorna vozila z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam Euro V, in v avtobuse z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam Euro IV.

    Za neopredmetena sredstva se ne štejejo dobro ime in stvarne pravice na nepremičninah ter druge podobne pravice. Za neizkoriščeni del investicijske olajšave zaradi prenizke davčne osnove lahko zavezanec znižuje davčno osnovo v naslednjih petih davčnih obdobjih po obdobju vlaganja, vendar vsakokrat največ v višini davčne osnove.

    Olajšave ni možno uveljavljati za naložbo v delu, ki ima nepovratna sredstva iz proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna RS ali EU.

    3. Olajšava za zaposlovanje
    Pri zaposlovanju lahko zavezanec uveljavlja znižanje davčne osnove, če:
    • zaposluje invalida po zakonu, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov;
    • sprejme vajenca, dijaka ali študenta po učni pogodbi za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju, lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini plač tej osebi, vendar največ v višini 20 odstotkov povprečne mesečne plače v RS;
    • na novo zaposli osebo, mlajšo od 26 let, ali osebo, starejšo od 55 let, ki je bila pred zaposlitvijo vsaj šest mesecev prijavljena na zavodu za zaposlovanje in v zadnjih 24 mesecih ni bila zaposlena pri njem.

    4. Olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje

    To olajšavo lahko uveljavlja zavezanec delodajalec, ki po pogojih iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju delno ali v celoti plačuje premije po pokojninskem načrtu kolektivnega zavarovanja izvajalcu pokojninskega načrta.

    5. Olajšava za donacije

    6. Davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje
    V poštev pridejo zavezanci iz pomurske regije, ki izpolnjujejo pogoje iz zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-1015.

    Finance.si 02.12.2014, št. 233/2014 .