Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Razpisi niso le za velike

    V praksi se velikokrat srečujemo z različnimi mnenji o subvencijah, in sicer so na eni strani negativna prepričanja, na drugi pa mišljenje, da lahko nepovratna sredstva pridobimo precej preprosto.

    Številni podjetniki zmotno menijo, da lahko dobijo nepovratna sredstva že ob odprtju novega podjetja (če ne upoštevamo 4.500 evrov subvencije za ustanovitev podjetja). Pri vsakem razpisu spodbujajo določene projekte, kar pomeni, da podjetje nepovratnih sredstev ne more dobiti za svoje poslovanje. Vsak projekt, s katerim kandidiramo na razpisu, se točkovno ovrednoti. Tako je pred vsako pripravo dokumentacije pomembno, da proučimo temeljne pogoje razpisa in koliko možnosti za uspeh imamo s projektom.

    Velika podjetja imajo več možnosti kot manjša
    EU se zaveda, da so mala in srednja podjetja (MSP) odločilna pri konkurenčnosti evropskega gospodarstva, zato jih dodatno spodbuja. Mala podjetja imajo denimo prednost v višini sofinanciranja, saj lahko dobijo večji delež. Velika podjetja namreč lahko pri razpisih na državni ravni pridobijo največ 30-odstotno subvencijo. Prav tako se pri razpisih, kjer so poleg MSP tudi velika podjetja, dodatno točkovno ocenjujejo manjša podjetja.
    Velika podjetja imajo lahko več možnosti le pri razvojno-raziskovalnih razpisih, saj imajo tudi več kadra v razvojnih oddelkih, prav tako lahko izvajajo finančno obsežnejše projekte. Tukaj je velikokrat možnost partnerstva in konzorcija. Mala podjetja nastopajo predvsem idejno zaradi svoje fleksibilnosti in najemajo zunanji razvoj. Tako se velika podjetja prednostno obravnavajo s kadrovskega in finančnega vidika.

    Priprava dokumentacije je dolgotrajna in zahtevna
    Temelj vsakega razpisa je priprava določene projektne dokumentacije. Splošno to pomeni pripravo poslovnih in finančnih načrtov, investicijske dokumentacije, nekaterih izjav in prilog ter izpolnjevanje prijavnih obrazcev. Priporočljiva je povezava podjetja s svetovalnimi družbami, ki se ukvarjajo s pripravo dokumentacije, saj si s tem povečajo možnosti za uspeh na razpisu.

    Nepovratna sredstva za že izvedene naložbe
    Temeljni pogoj pri prijavi na razpis je, da se naložba še ni začela. Vlaganja lahko začnemo po oddaji vloge ali po prejetju sklepa o sofinanciranju, kar pa je odvisno od vsakega posameznega razpisa. Pri velikih podjetjih velja dodatna zahteva, in sicer podjetja ne morejo začeti naložbe, dokler ne pridobijo potrdila o izpolnjevanju pogojev iz 8. člena uredbe EK 800/2008. Začetek naložbe pomeni podpis pogodbe z izvajalci, izdani računi, naročilo opreme ...

    Nepovratna sredstva za rabljeno opremo
    Pri večini razpisov velja, da morajo podjetja kupiti novo opremo, vendar pa MSP pri nekaterih razpisih lahko pridobijo tudi rabljeno opremo, a morajo od prodajalca dobiti izjavo, da opreme še ni sofinancirala EU. Omenjena zahteva velja za investicijske projekte, pri razvojnih projektih pa lahko dobi sofinancirano amortizacijo stare opreme v podjetju, vendar mora biti uporaba te povezana s projektom ter prav tako ni smela biti že predhodno sofinancirana.

    Vir in informacije: Finance, 6.3.2012, www.finance.si, Avtor: Tjaša Milošič