Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kako boste med letom plačali manj davka na dobiček

    Davčna uprava večino prošenj za nižje plačevanje akontacije odobri
    Ste eno podjetij, ki mu prihodki upadajo, pa plačujete akontacijo davka na dobiček, ki je previsoka? Ukrepajte in zaprosite za nižja plačila. Ne splača se vam namreč med letom plačevati akontacije, ki temelji na prejšnjih, torej višjih zaslužkih.
    Davek vam bo država sicer ob obračunu prihodnje leto vrnila, vendar pa zdaj posojate državi.

    Kaj storiti za nižjo akontacijo
    Akontacije za tekoče leto podjetjem davkarji namreč naložijo glede na poslovanje v prejšnjem letu. Kako doseči, da boste plačevali manj? Če lahko dokažete, da je vaša davčna osnova za tekoče obdobje nižja od minulega davčnega obdobja, davčni urad zaprosite za nižjo akontacijo. Obrazložiti jim morate, zakaj menite, da plačujete previsoko akontacijo. Denimo - krčite poslovanje, imate manj prihodkov. Seveda velja tudi nasprotno - če zdaj služite več kot lani in plačujete akontacijo še glede na lanske prihodke, lahko podobno zahtevate za povišanje akontacije. Tako prihodnje leto ob obračunu davka ne boste doplačevali.
    Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka akontacije in priloži davčni obračun za tekoče davčno obdobje (pred vložitvijo vloge), oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo ocene davčne osnove. Davkarji o zahtevi odločijo v 15 dneh.

    Objavljeno: Finance, 23.9.2011, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar