Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pobotanih 67 milijonov od 1,04 milijarde neporavnanih obveznosti

    V petkovem, že četrtem krogu obveznega pobota pri AJPES je bilo pobotanih za 67,2 milijona evrov obveznosti ali 6,5 odstotka vseh prijavljenih. Koliko sklepov o izvršbi bo izdal Durs , še ni znano.

    Rezultati petkovega pobota, v katerega so dolžniki morali prvič priglaševati vsak račun posebej, in ne več skupnih obveznosti do posamičnega dolžnika, so primerljivi s prejšnjimi tremi krogi: pobota se okoli 6,5 odstotka obveznosti, ki jih dolžniki prijavijo v pobot. Pri tem mnoga podjetja ponavljajo: nadzora nad prijavljanjem obveznosti ni, saj se veliko podjetij povsem brez posledic v pobot ne prijavi.

    Ni pa še znano, kako "uspešen" je bil po petkovem pobotu Durs, ki je med nepobotanimi obveznostmi iskal dolžnike svojih dolžnikov. Koliko dolžnikom bo izdal sklep o izvršbi na denarno terjatev, še ni jasno. "Sklepi bodo izdani le, če bo Durs z veliko verjetnostjo ocenil, da se bo plačilo davčnega dolga izvedlo.
    Če se dolžnikov dolžnik ne bo ravnal po sklepu, bomo nadaljevali postopke davčne izvršbe," so nam prejšnji teden razlagali na Dursu. Durs bi sicer po prvotnih načrtih moral aktivno sodelovati že v petkovem pobotu in še pred izvedbo večstranskega pobota izločiti terjatve dolžnikov svojih dolžnikov, a se je pri izpeljavi zapletlo, tako da je Durs česal le nepobotane obveznosti. Ali bo v prihodnjem pobotu Durs že zmožen izločati pred pobotom, še ni jasno.

    Da sistem obveznega pobota, kot je zastavljen, ni najbolj uspešen, je po štirih mesecih ugotovilo tudi finančno ministrstvo (MF), ki zdaj predlaga popravke zakona o preprečevanju zamud pri plačilih.
    MF zdaj predlaga spremembo zakona, med drugim predlaga, da v pobot ne bi bilo več treba vpisati obveznosti, s katero dolžnik zamuja dan pred obveznim pobotom, temveč obveznosti, ki so zapadle v mesecu pred mesecem pobota, hkrati v pobot ne bi bilo več treba vpisati neplačanih zapadlih obveznosti, manjših od 250 evrov, pobota pa bi bile oproščene povezane osebe.

    S temi popravki, na katere MF do 14. avgusta sprejema pripombe, pa niso zadovoljni zbornice, davčni in računovodski servisi, saj ti vztrajajo pri odpravi obveznega pobota. Prav tako menijo, da je uzakonjen maksimalni 120-dnevni plačilni rok naredil več škode kot koristi za plačilno disciplino, a ukinitve MF (za zdaj) ne predvideva.

    www.Finance.si, Monika Weiss, 25.7.2011