Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kakšna je odgovornost podjetnikov za prekrške

    V noveli zakona o prekrških (ZP-1G) je na novo urejena odgovornost samostojnih podjetnikov in zasebnikov za prekršek.

    Podjetnik je odgovoren za svoj prekršek in tudi za prekršek druge osebe. Za tega je odgovoren, če je osebno kot nosilec podjema opustil dolžno nadzorstvo, s katerim bi lahko preprečil prekršek. Kljub temu pa ni odgovoren, če dokaže, da je storilec naredil prekršek z namenom, da mu škodi. Odgovornost podjetnika in zasebnika je sicer povsem enaka kot pri pravnih osebah. Edina razlika je v tem, da podjetnik nima vodstvenih in nadzornih organov, ampak sta ti dve funkciji združeni v nosilcu podjema, torej v njem samem.

    Malomarnost in naklep
    Če podjetnik stori prekršek sam, je kot fizična oseba po odgovornosti izenačen s fizičnimi osebami in torej odgovarja za prekršek, če ga naredi iz malomarnosti ali z naklepom. Po pravilih za fizične osebe ugotavljajo le odgovornost, za sankcije pa veljajo pravila, ki so predvidena za samostojne podjetnike.
    Na rezultate odločitve zakonodajalca, da odgovornost pravnih oseb, podjetnikov in zasebnikov za prekrške v celoti uredi v zakonu o prekrških, bo treba še počakati. Novela je namreč začela veljati šele marca letos.

    Vir in informacije: Finance, 17.5.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Stane Petavs