Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Propadlim podjetnikom nov začet

    Poštenim podjetnikom, ki bi lahko poslovali pozitivno, bo sodišče kljub osebnemu stečaju omogočilo nadaljevanje dela.
    Samostojni podjetnik, ki se znajde v osebnem stečaju, po novem lahko nadaljuje svojo dejavnost. Dovoliti mu jo mora sodišče, stečajni upravitelj pa mu iz stečajne mase izloči sredstva, ki so potrebna za poslovanje.

    Prejšnja ureditev propadlemu podjetniku ni omogočala novega začetka. To ni bilo pravično in pošteno, saj je vse več stečajev, ki so posledica gospodarskih razmer (plačilne nediscipline, odpovedi naročil ...).


    Kot določa novela insolvenčnega zakona (ZFPPIPP-C), predlog za nadaljevanje dejavnosti da stečajni dolžnik, vsebovati pa mora:
    -opis poslov, ki jih bo opravljal kot podjetnik ali zasebnik;
    -načrtovani poslovni izid in opis okoliščin, ki omogočajo pozitivno poslovanje;
    -višino načrtovanih prihodkov, odhodkov, morda racionalizacijo stroškov (glede na prejšnje poslovanje), pridobivanje novih trgov;
    -opis razlogov, zaradi katerih je postal insolventen, in še posebej navedbo, da se z izvzemom zagonskih sredstev iz stečajne mase pogoji poplačila upnikov ne poslabšajo.


    Iz stečajne mase je mogoče izvzeti stroje, opremo, zaloge materiala in drugo potrebno premoženje, razen nepremičnin. Za vse to mora dolžnik v stečajno maso plačevati določeno nadomestilo. Sodišče bo odobrilo nadaljevanje dejavnosti, če bo več kot 50-odstotna verjetnost, da stečajni dolžnik ni namerno povzročil svoje insolventnosti in da ne bo posloval z izgubo.

    Vir in informacije: Finance, 14.12.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Stane Petavs