Predvidena pomoč za samostojne podjetnike

Natisni

V zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč je predvidena tudi pomoč za samozaposlene, ki zaradi poplav ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo težje.

V svežnju pomoči ob poplavah je predvidena tudi pomoč za samozaposlene, in sicer 1.200 evrov na mesec od avgusta do konca leta.V zakonu je določena višina pomoči tudi za samozaposlene v kulturi in kmete, in sicer za samozaposlene v kulturi znaša 760 evrov na mesec, pomoč za upravičence kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa 1.020 evrov na mesec.

Osnovni pogoji
Upravičenec do pomoči za samozaposlene je oseba, ki je bila opravljala dejavnost najmanj od 1. julija 2023 do uveljavitve tega zakona.
Šteje se, da upravičenec zaradi posledic poplav ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu, če bodo prihodki upravičenca v letu 2023 zaradi posledic poplav iz avgusta 2023 upadli za več kot 25 odstotkov glede na leto 2022.

Posebnosti:

POMEMBNO: Upravičenec ne sme imeti neporavnanih dospelih davčnih obveznosti in nepredloženih obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja

Način koriščenja:

VIR: gov.si, 10.8.2023