Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Obdavčenje daril

    Pri odvajanju davščin je treba biti pozoren na kar pet različnih davkov
    Obdavčenje dajanja in prejemanja daril se v primerjavi z lani ni v ničemer spremenilo. Tudi spremembe DDV se tega področja niso dotaknile.


    Obdarovanje je zajeto v kar petih davčnih zakonih. Glavni merili sta vrednost darila ter razmerje med izplačevalcem in prejemnikom darila.
    Če darilo prejme fizična oseba od pravne osebe, ki ni njen delodajalec, se takšno darilo šteje kot dohodek, ki je obdavčljiv po zakonu o dohodnini, razen če vrednost darila ne presega 42 evrov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 evrov.
    Darovalec (pravna oseba) izračuna in plača akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov vrednosti darila. Fizična oseba, ki prejme darilo, mu mora predložiti svojo davčno številko. Če tega ne stori, se ji darilo ne sme izdati, razen če ne presega vrednosti 42 evrov ali če je darovalec nerezident.
    Če je darovalec pravna oseba, ki ni plačnik davka v Sloveniji (nerezident), mora prejemnik darila vložiti napoved na posebnem obrazcu v sedmih dneh od prejema darila.

    Objavljeno: Finance, 23.11.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Stane Petavs