Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Zaposlitev že znanega kandidata – tujca iz Srbije

    Glede na to, da primanjkuje ustreznih kadrov v skoraj vsaki dejavnosti, delodajalci tovrstno problematiko rešujejo s tujci, a so previdni, ko gre za zaposlitev tujega delavca. Ti se najraje odločajo za tujega kandidata, ki ga dobro poznajo ali pa so zanj dobili priporočila.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC izbire računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


    Vprašajte preko VIBER klepetalnika
     

    Ko gre za prvo zaposlitev znanega kandidata iz Srbije, ki se bo zaposlil v Republiki Sloveniji je potrebno opozoriti, da mora biti znan srbski iskalec zaposlitve prav tako prijavljen na srbski Nacionalni službi za zaposlovanje, saj je med obema državama sklenjen zaposlitveni Sporazum o zaposlovanju srbskih državljanov v Republiki Sloveniji.

    Čeprav želi delodajalec zaposliti že znanega tujega kandidata iz Srbije mora ta predhodno opraviti kontrolo trga dela v Republiki Sloveniji, ker je ta obvezna za vse tuje kandidate, ki se bodo zaposlili v Republiki Sloveniji na podlagi sklenjenih sporazumov. Naj spomnimo, da ima Republika Slovenija do sedaj sklenjena dva zaposlitvena sporazuma in sicer sporazum z Bosno in Hercegovino in pa sporazum z Republiko Srbijo.  

    Torej, če delodajalec želi zaposliti tujega kandidata iz tretje države pa mora kot smo omenili predhodno opraviti kontrolo trga dela. Čeprav kontrola trga dela za določene poklice ni obvezna, je obrazec PDM-KTD potrebno vedno predložiti, ko gre za zaposlitev delavcev iz Bosne in Hercegovine ali iz Republike Srbije na podlagi sporazumov.

    Ko ima delodajalec že znanega tujega kandidata iz Srbije lahko sočasno s prijavo potrebe po tujem delavcu vloži tudi vlogo na obrazcu TUJ SRB1 skupaj s Prilogo 2. Torej, kadar so izpolnjeni omenjeni predhodni pogoji za zaposlitev se nadaljnji postopki za zaposlitev tujega delavca v Republiki Sloveniji nadaljujejo na podlagi potrjene dokumentacije s strani srbske Nacionalne službe za zaposlovanje.

    Naj še opozorimo, da je potrebno pogodbo o zaposlitvi na podlagi sporazuma s Srbijo skleniti najmanj za eno leto, kajti po enem letu pa ima tuji delavec prost dostop do slovenskega trga dela. V praksi pa prihaja tudi do predčasnih prekinitev, kljub predhodnem poznavanju tujega delavca, zato se delodajalcem priporoča upoštevanje zakonskega določila, ki ga predpisuje sporazum, uvedba trimesečnega poskusnega obdobja.

    V primeru, da pride do prekinitve delovnega razmerja v prvem letu zaposlitve se tujemu delavcu delovno dovoljenje razveljavi. Ta se ne razveljavi, ko tuji delavec uveljavlja denarno nadomestilo za brezposelnost ali v primeru, ko delovno razmerje preneha iz razloga na strani delodajalca.    

    VIR: Svetovanje.si, Zdenka Bedekovič, 16. september 2021