Država bo pomagala financirati regres

Natisni

Pisali smo že, da je vlada RS sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 (v nadaljevanju: predlog PKP9). Predlog PKP9 bo poslan v sprejetje Državnemu zboru RS po nujnem postopku.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

Eden izmed ukrepov, ki bo v najbolj prizadetih panogah najbolj uporaben je pomoč države pri financiranju regresa do zneska 1024 EUR na zaposlenega.

Do ukrepa so upravičeni poslovni subjekti, ki so bili registrirani za opravljanje dejavnosti ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji najpozneje do 31. maja 2021, dejavnost opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu in imajo na dan uveljavitve zakona vsaj enega zaposlenega.

Šteje se,  da upravičenec zaradi posledic epidemije ne more opravljati, ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu, če bodo prihodki upravičenca v letu 2021 zaradi posledic epidemije upadli za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019 oz. 2020. Za leto 2021 upravičenec prihodke oceni. Če zavezanec ni posloval v celotnem letu 2019, 2020 oz. 2021 se upad računa na osnovi povprečnega padca prometa po posebni formuli.
Upad prodaje se lahko izračunava tudi v smislu upada prodaje glede na število zaposlenih oz. upad prodaje glede na vrednost osnovnih sredstev, če je takšen izračun za zavezanca ugodnejši.

Zavezanec mora izjavo za pomoč vložiti najkasneje do 30. septembra 2021, FURS pa bo pomoč izplačal do 20. oktobra.

POZOR:


Upravičenec mora na dan uveljavitve tega zakona opravlja kot glavno dejavnost opravljati eno izmed spodnjih dejavnosti :

VIR: lastni viri, GOV.si