Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pomoči države za gospodarstvu v drugi polovici leta 2021

    Po zadnjih podatkih prihaja v procedure potrjevanja predlog interventnega zakona, ki prinaša nove pogoje koriščenja pomoči gospodarstvu. Ohranilo bi se naj subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, na novo prihajajo boni za turizem, kulturo in šport ter posebna pomoč za gostinstvo in turizem.

    Če ne bo v zadnjem hipu kakšnih sprememb, potem ukrepa subvencioniranja čakanja ne delo več ne bo mogoče koristi, ohranil pa bi se naj ukrep delnega povračila oz. subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

    Po določenimi pogoji bo podaljšan tudi mesečni temeljni dohodek, prihajajo pa novi pogoji – govori so o najmanj 45% padcu prometa samozaposlenega glede na leto 2019 oz. 2020. Hkrati pa bodo tisti z največjim upadom dobili dodatek k temeljnemu dohodku.

    Država bi naj določenim dejavnostim, ki so najbolj ogrožene, tudi pomagala pri financiranju regresa. Do omenjene pomoči naj bi bili upravičeni mali pivovarji, gostinci, nastanitvene dejavnosti, potovalne agencije in organizatorji potovanj, razstav, sejmov in delodajalci s področja športa, kulture. Natančni pogoji še niso znani.

    Do posebne pomoči bodo upravičeni organizatorji srečanj in kongresov, ki so bila načrtovani v letošnjem letu in niso smeli biti izvedeni s prepovedjo. Posebno pomoč pa bi si naj obetali tudi v filmski in avdiovizualni industriji.

    Glasno se govori o novih bonih, ki bi jih lahko unovčili za gostinsko-nastanitvene dejavnosti, tudi za hrano in pijačo, pa v turističnih agencijah, za najem športne opreme, za športne dejavnosti, obisk muzejev, prireditev, obisk živalskih, botaničnih vrtov, za fitnes centre, igralnice, zabaviščne parke.

    Podjetja v gostinstvu in turizmu, ki so jim glede na leto 2019 prihodki upadli za več kot 70% bi naj dobili dodatno enkratno pomoč.

    Zaenkrat so naveden zgolj neuradni predlogi, več bo znanega v prihodnjem tednu, ko bomo o tem poročali na www.Pristar.si