Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Prodaja osnovnega sredstva - vračanje pomoči 2020

    V letu 2020 je organizacija prodala osnovno sredstvo in ustvarila dobiček od prodaje tega sredstva (prevrednotovalne poslovne prihodke v znesku razlike med prodajno in knjigovodsko vrednostjo sredstva) v znesku 35.000 EUR. V preteklem letu ni imela tovrstnih prihodkov. Ali je zavezanec za vračilo pomoči ?

    Organizacija (d. o. o.), ki je bila ustanovljena že v letu 2017, je po ZIUZEOP prejela povračilo izplačanega nadomestila plače za čas začasnega čakanja na delo za pet zaposlenih in bila oproščena plačila prispevkov od teh nadomestil plače. Uveljavila pa bo tudi povračilo izplačanega nadomestila za čas začasnega čakanja na delo za nekaj zaposlenih po petem interventnem zakonu (ZZUOOP). Organizacija lahko to državno pomoč ohrani, če ji bodo čisti prihodki od prodaje v letu 2020 glede na prihodke v letu 2019 upadli za vsaj 10 % (po ZIUZEOP) oziroma najmanj za 20 % (velja za tovrstno državno pomoč po ZZUOOP). V letu 2020 je organizacija prodala osnovno sredstvo in ustvarila dobiček od prodaje tega sredstva (prevrednotovalne poslovne prihodke v znesku razlike med prodajno in knjigovodsko vrednostjo sredstva) v znesku 35.000 EUR. V preteklem letu ni imela tovrstnih prihodkov.

    Ali mora organizacija pri računanju upada prihodkov upoštevati tudi prihodke od prodaje osnovnega sredstva in prihodke od državnih pomoči? 

    Ne, organizacija pri računanju upada prihodkov teh dveh vrst prihodkov ne upošteva, ker ne spadajo med čiste prihodke od prodaje. Med čiste prihodke od prodaje spadajo tisti, ki jih organizacija po računovodskih pravilih razvršča v AOP 110 izkaza poslovnega izida. To so čisti prihodki od prodaje na domačem trgu, od prodaje na trgu v EU in zunaj nje. Prihodki, ki nastanejo pri prodaji osnovnega sredstva, pa spadajo med prevrednotovalne poslovne prihodke (AOP 125), in ne čiste prihodke od prodaje. Prihodki od državnih pomoči v obliki povračil nadomestil plače za čas začasnega čakanja na delo in oprostitve prispevkov od njih pa spadajo med prihodke iz AOP 124 (subvencije, dotacije, regresi, kompenzacije in drugi prihodki, ki so povezani s poslovnimi učinki), zato prav tako niso del čistih prihodkov od prodaje.

    VIR: Zveza RFR, dr. Mateja Drobež Tomšič