Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kam po denar za razvoj, naložbe, nove sodelavce...

    Na enem mestu so pri časniku Finance (www.Finance.si) zbrali vse spodbude, ki so trenutno na voljo za mala in srednja podjetja. Pridobiti je mogoče od subvencij za različne namene, likvidnostnih posojil, jamstev do lastniškega financiranja.
    Spodbude so razvrstili glede na obliko financiranja in po posameznih izvajalcih razpisov.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

     

    Kam po subvencije

    Slovenski podjetniški sklad
    Prek Slovenskega podjetniškega sklada se mala in srednja podjetja (MSP) lahko prijavijo na razpis za sofinanciranje digitalne transformacije, prejeti je mogoče do sto tisoč evrov. Do pol milijona evrov pa lahko prijavitelji dobijo za uvajanje novih ali izboljšanih izdelkov na področju predelave in obdelave lesa ter lesnih tvoriv. Do konca oktobra se lahko podjetja prijavijo na razpis za sofinanciranje stroškov nakupa zaščitne opreme, sem sodijo maske, rokavice, razkužila in brezstični termometri. Posamezen upravičenec lahko prejme od najmanj tisoč do največ 9.999 evrov sofinanciranja že nastalih stroškov nabave.

    Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
    Gospodarsko ministrstvo ima trenutno odprta dva razpisa, ki sta namenjena turizmu. Do 200 tisoč evrov je mogoče dobiti za energetsko obnovo objektov in snovno učinkovitost. Subvencijo lahko dobijo tudi podjetja za stroške pridobitve mednarodno uveljavljenega okoljskega ali trajnostnega znaka za turistične nastanitve in gostinske ponudnike ter stroške, povezane s promocijo konkurenčne prednosti turističnega oziroma gostinskega ponudnika, ki jo je pridobil z znakom, ponudbo pa prilagodil tako, da zagotovi varnost in zdravje gostov.

    SPIRIT
    Prek agencije SPIRIT so trenutno odprti štirje razpisi za pomoč pri prodoru na tuje trge, ki so namenjeni malim in srednjim podjetjem. Na voljo je denar za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja s tujimi trgi, v okviru katerega je mogoče dobiti od pet do 30 tisoč evrov subvencije oziroma do 70 odstotkov upravičenih stroškov. Za podjetja, ki se podajajo na tuje trge, je zanimiv tudi razpis za krepitev trženja blagovnih znamk prek vzpostavitve razstavnega prostora v tujini, upravičenec lahko dobi do sto tisoč evrov. Še vedno je odprt razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini, prejeti je mogoče do največ 13 tisoč evrov. Razpis za spodbujanje trajnostne poslovne strateške preobrazbe in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti podjetjem omogoča, da dobijo spodbudo tako v obliki usposabljanja kot v obliki sofinanciranja stroškov za izvedbo projektov do sto tisoč evrov.

    Spodbude za zaposlovanje
    Podjetjem so na voljo različne oblike finančnih spodbud, namenjenih zaposlovanju. Podjetje lahko dobi subvencijo v okviru programov Zaposli.me, Trajno zaposlovanje mladih in Učne delavnice 2020, programi ciljajo na različne skupine brezposelnih. Podjetje lahko dobi tudi povrnjene stroške usposabljanja brezposelne osebe v okviru programov Usposabljam.se, Delovni preizkus, Učne delavnice ter Usposabljanje za osebe z mednarodno zaščito.

    Eko sklad
    Prek Eko sklada podjetje lahko dobi denar za izboljšanje energetske učinkovitosti. Odprta sta razpisa za sofinanciranje energetskega pregleda ter za sofinanciranje projektov za večjo energetsko učinkovitost, denimo za toplotno izolacijo fasade, strehe, tal, optimizacijo sistema ogrevanja. Poleg tega lahko podjetje dobi subvencijo za nakup električnega avta do šest tisoč evrov.


    Kam po ugodnejša posojila in jamstva

    Slovenski podjetniški sklad
    Slovenski podjetniški sklad trenutno izvaja ukrep posojil za blažitev posledic epidemije v turističnem in gostinskem sektorju, podjetja lahko najamejo brezobrestna likvidnostna posojila. Še do 20. oktobra je predvidoma odprt razpis za jamstva za bančna posojila, v okviru katerega tudi subvencionirajo obrestno mero. Na problemskih območjih lahko podjetja najamejo mikroposojila do 25 tisoč evrov, prijave so odprte le še do 1. oktobra.

    Slovenski regionalno razvojni sklad
    Posebna protikrizna brezobrestna likvidnostna posojila je objavil tudi Slovenski regionalno razvojni sklad, namenjena so tistim s problemskih in obmejnih problemskih območij. Podjetja lahko prek regionalnega sklada pridejo tudi do premostitvenega posojila za lažje izvajanje odobrenih EU-projektov.

    SID banka
    Več ukrepov je prilagojenih koronakrizi. Med drugim so na voljo likvidnostna posojila za podjetja, ki so utrpela izpad prihodkov iz poslovanja zaradi epidemije. Posojila so namenjena tudi tistim z izdelki ali storitvami za zdravljenje in preprečevanje širjenja koronavirusa. Podjetja lahko najamejo posojilo od sto tisoč do sedem milijonov evrov.

    Predvidena so posebna posojila za turizem in gostinstvo, vključeni so tudi turistične agencije in organizatorji potovanj. Poleg posojila za naložbe v gradnjo, obnovo ali nakup in obnovo turističnih objektov je mogoče najeti tudi posojilo za obratni kapital od sto tisoč do sedem milijonov evrov.

    V okviru posrednega financiranja, torej programov, ki se izvajajo prek poslovnih bank in hranilnic, je mogoče financiranje obratnega kapitala.

    Za podjetja so na voljo tudi posojilne linije za naložbe v širitev ali večjo raznolikost proizvodnje oziroma poslovanja ter naložbe v gozdno-lesnopredelovalno verigo.

    SID banka sicer tudi upravlja tako imenovani Sklad skladov. Tako je v okviru tega mehanizma linija posojil za financiranje naložb v razvoj, raziskave in inovacije, pa tudi posojila za MSP pri poslovnih bankah, krita z jamstvom SID banke.

    Regionalne agencije
    Za podjetja so spodbude v obliki posojil, jamstev in subvencioniranje obrestne mere tudi prek regionalnih razvojnih centrov, agencij in podjetniških skladov. Tako so prek Javnega sklada malega gospodarstva Goriške na voljo štiri linije brezobrestnih investicijskih posojil in posojil za financiranje obratnih sredstev.

    Regionalna razvojna agencija Posavje je konec junija objavila razpis za ugodna posojila z jamstvi jamstvene sheme Posavja.

    Prek Razvojnega centra Novo mesto sta odprta dva razpisa, in sicer za subvencioniranje obrestnih mer za namenska investicijska posojila, posojila za obratna sredstva, posojila za samozaposlovanje in odpiranje novih delovnih mest ter za ugodna dolgoročna bančna posojila in jamstva za ta posojila iz sredstev garancijske sheme za Dolenjsko za razvoj mikro in malih podjetij.

    Od začetka junija ima RRA Zeleni kras odprt razpis za sofinanciranje obresti podjetniških posojil na območju primorsko-notranjske regije.

    Financiranje v obliki lastniškega kapitala
    SID banka skupaj z Evropskim investicijskim skladom omogoča tako imenovani Slovenski naložbeni program kapitalske rasti (SEGIP). Inovativna podjetja, ki so v fazi rasti, imajo tako na voljo lastniško financiranje prek skladov zasebnega kapitala ali pa lastniškega sofinanciranja. V Sloveniji sodelujeta sklada Alfi PE in Generali Growth Equity Fund.

    Slovenska podjetja lahko dostopajo tudi do zasebnega in tveganega kapitala v okviru Srednjeevropskega sklada skladov (Cefof), ki ga upravlja Evropski investicijski sklad, Slovenski podjetniški sklad pa je partner, na katerega se podjetja lahko obrnejo za informacije.

    Financiranje v okviru EU
    Za razvojno naravnane z inovacijo, ki pomeni preboj na nekem področju, ima evropska komisija v okviru raziskovalnega programa Obzorje poseben mehanizem financiranja EIC Accelerator. Podjetje lahko za razvoj prejme tudi do 2,5 milijona evrov subvencije in do 15 milijonov evrov lastniškega financiranja.

    VIR: Finance.si, 7.9.2020, Teja Grapulin