Preplačila DDPO in DohDej, kot posledica plačil v višini obrokov akontacije v mesecu aprilu in maju 2020

Natisni

Na Finančni upravi RS ugotavljajo, da je kar nekaj zavezancev, pravnih oseb in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, v mesecu maju in juniju 2020 plačevalo zneske v višini obroka akontacije DDPO in DohDej za tekoče leto. Na podlagi 62. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo – ZIUZEOP so bili zavezanci oproščeni plačila obroka predhodne akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti in plačila obroka akontacije davka od dohodkov pravnih oseb, za mesec april 2020 in za mesec maj 2020.

Finančna uprava RS iz tega razloga terjatev za ta dva obroka akontacije v knjigovodski evidenci ni vzpostavila, prav tako ju ne bo upoštevala kot obračunana in/ali plačana obroka pri davčnem obračunu za leto 2020.

Kljub temu, da je Finančna uprava RS o oprostitvi plačila obrokov akontacije za mesec april in maj 2020 obveščala preko svojih spletnih strani (vprašanja in odgovori), so nekateri zavezanci plačali enega ali celo oba obroka. Tako imajo sedaj izkazana preplačila iz tega naslova, ki so vidna na eKartici zavezanca. Ta preplačila bodo praviloma pokrivala terjatve za obroke akontacije za mesec junij 2020 in/ali mesec julij 2020 (zapadlost v juliju in/ali avgustu 2020), zato zavezance pozivamo, da za te obroke plačajo le morebitno razliko. V kolikor se bo saldo  preplačil na DDPO in DohDej ohranil  tudi v jesenskih mesecih v letu 2020, bo Finančna uprava RS začela izvajati vračila preplačil po uradni dolžnosti na podlagi 97. člena ZDavP-2.

V primeru, da zavezanec za leto 2020 pričakuje višjo davčno osnovo, kot jo je imel v letu 2019, lahko predloži Vlogo za medletno spremembo višine (predhodne) akontacije DDPO ali DohDej. Vloga je na voljo na eDavkih. Tudi v tem primeru morebitna preplačila pokrivajo odobren nov, višji obrok in zavezanec doplača le razliko.

Zavezanci, ki nimajo preplačil, morajo mesečni obrok za mesec junij 2020 ali trimesečni obrok za drugo trimesečje leta 2020 plačati v celoti do 10. 7. 2020.

VIR: FURS