Prva pojasnila ukrepov za pomoč gospodarstvu v juniju 2020

Natisni

Pri koncu prvega tedna meseca junija smo. Danes je znanih že kar nekaj več informacij v vezi ukrepov za pomoč gospodarstvu. Kot smo že pravilno napovedali sta najpomembnejša ukrepa :
-       Čakanje na delo (možno koriščenje do 30.6.2020)
-       Subvencija dela s krajšim delovnim časom (možno koriščenje do 31.12.2020)

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo


POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij


Kot verjetno že veste, vse pomembne informacije za gospodarstvo v času korona epidemije, objavljamo : TUKAJ, vseeno pa naštejemo nekaj bistvenih dejstev – na kratko :


-V obdobju prejemanja subvencije za skrajšan delovni čas (ZIUOOPE) in še mesec dni po tem obdobju delodajalec ne sme začeti postopka odpovedi pogodbe.

-V skladu z ZIUOOPE  morajo delodajalci v treh delovnih dneh od takrat, ko zaposlenim odredijo delo s skrajšanim delovnim časom, poslati obvestilo po elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in od 12.6.dalje oddati prijavo v eAplikacijo na ZRSZ.

- Na podstraneh ZRSZ za delodajalce je na voljo aplikacija za oddajo Vloge na čakanje na delo za čas od 1. 6. 2020 do 30. 6. 2020.

-Delodajalec je dolžan voditi evidenco o izrabi delovnega časa delavca, ki mu odredi delo s skrajšanim delovnim časom na način, da je iz nje razviden čas prihoda in odhoda z dela. Ta se mora vpisati v evidenco o izrabi delovnega časa ob dejanskem prihodu in dejanskem odhodu delavca z dela.

-Povračila države za čakanje na delo niso več 100 % ampak v višini 80 % s pripadajočimi prispevki zavezanca in delodajalca (BTO2) vendar ne več, kot znaša višina najvišjega zneska denarnega nadomestila za primer brezposelnosti v višini 892,50 €.

-Ukrep čakanja na delo je združljiv z ukrepom subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako bo delodajalec lahko imel nekatere delavce na čakanju na delo, drugim pa bo odredil delo s skrajšanim delovnim časom.

-Davčni zavezanec lahko predloži zahtevo za znižanje akontacije davka.
 

NE SPREGLEJTE:  
--> VIBER skupina z aktualnimi informacijami --> https://bit.ly/2JLdi0B
--> Vedno ažurne in aktualne informacije --> https://bit.ly/3dpowWn
--> 24/7 osebno chat svetovanje preko VIBER / WhastApp --> http://bit.ly/3dbeFD9