Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pozor, ustavljajo se vse izvršbe!

    Na podlagi odredbe o zaprtju sodišč sodišča od 16. marca 2020 več ne odločajo in ne izdajajo sklepov o izvršbi, razen v nujnih zadevah. Vendar pa vlada pravilno ugotavlja, da izvrševalci – banke, delodajalci, KDD – sklepe o izvršbi, ki so bili do tega trenutka že izdani, še vedno izvršujejo.

    Zato predlog, da se za čas od uveljavitve tega zakona do prenehanja začasnih ukrepov – to je do 31. maja 2020odloži izvrševanje vseh sklepov, že izdanih po zakonu o izvršbi in zavarovanju, razen če gre za izvršbo zaradi terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.

    Zadržijo se tudi vse izvršbe, ki tečejo po zakonu o davčnem postopku. Odlog oziroma zadržanje bosta nastopila po samem zakonu, zato sodišča in davčni organi ne bodo izdajali posebnih sklepov.

    »Predlagana ureditev je pomembna zlasti zato, ker se bo veliko dolžnikov v obdobju epidemije znašlo v hudi stiski, pa tudi zaradi tega, ker dolžniki v tem obdobju pred sodišči ne morejo doseči odloga izvršbe, tega tudi ne morejo doseči upniki v morebitnem dogovoru z dolžnikom, saj postopek izvršbe ni opredeljen kot nujni sodni postopek, zato sodišča v obdobju razglašene epidemije v teh postopkih tudi o predlogih za odlog izvršbe ne odločajo,« razlaga vlada.

    Že obstoječa zavarovanja upnikov ostajajo, saj so upniki varovani tako, da v času trajanja odloga oziroma zadržanja izvršbe v postopkih, v katerih so že pridobili zastavno pravico na predmetu izvršbe, denimo z opravljenim rubežem premičnin, to obdržijo.

    Nepremičninske izvršbe je ustavilo že sodišče samo pa tudi vlada in parlament z že sprejetim zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi zadevami. Vse namreč določa, da roki v zadevah, ki niso nujne, ne tečejo. Izvršilne zadeve – izvršba na nepremičnino – niso nujna zadeva, kar pomeni, da se tudi ta v času epidemije ne vodijo.

    VIR: Finance.si, Simona Toplak, 29.3.2020