Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev

    V soboto 28.3.2020 je z objavo v uradnem listu začel veljati zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK). S tem zakonom se določa interventni ukrep odloga plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za preprečitev hujše gospodarske škode in ohranitev finančne stabilnosti v Republiki Sloveniji v zvezi s posledicami razglasitve epidemije za dobo največ 12 mesecev.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij


    Besedilo določa, da banka ali hranilnica, ki ima sedež v Republiki Sloveniji, ali podružnica banke države članice, ki ima sedež v Republiki Sloveniji odobri kreditojemalcu odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe, za katero kreditojemalec zahteva odlog in do razglasitve epidemije še niso zapadle v plačilo.

     Upravičenci po zakonu so:
    gospodarska družba, ustanovljena po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, ki ima sedež v Republiki Sloveniji;
    zadruga, društvo, zavod, ustanova, fizična oseba, ki zaposluje delavce v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja, ali samozaposlena oseba, ki ima sedež oziroma stalno prebivališče v Republiki Sloveniji;
    – nosilec kmetijskega gospodarstva v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, ali nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo;
    fizična oseba, ki je državljan Republike Slovenije in ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

    Kreditojemalec iz prejšnjega odstavka lahko naslovi na banko vlogo za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa.
    Podjetja, ki bodo ukrep koristila bodo morala na banko vložiti vlogo z opisom nastale situacije, podjetja, ki pa so skladno z odlokom vlade morale prenehati obratovati, pa v vlogo navedejo samo le vladni oziroma občinski odlok, ki vpliva na opravljanje njegove dejavnosti.

    Določbe tega zakona se uporabljajo tudi za kreditne pogodbe, ki so na novo sklenjene v obdobju veljavnosti tega zakona.

    V vlogo morate navesti navedbo vzrokov in predložitev dokazov za bistveno zmanjšanje obsega dela in poslovanja kreditojemalca zaradi posledic epidemije virusa, zaradi česar je prišlo do težav z likvidnostjo, ki lahko povzroči njegovo insolventnost oziroma zaradi katerih ne more zagotavljati poplačila obveznosti po kreditni pogodbi z banko. Dodati pa morate še načrt poslovodstva kreditojemalca o ukrepih za vzpostavitev likvidnosti. Po sklenjenem dogovoru boste morali banki enkrat mesečno poročati o izvajanju ukrepov za zagotavljanje likvidnosti.

    Končni datum zapadlosti kreditne pogodbe se podaljša za čas trajanja odloga plačila.

    VIR: Ur. Lis