Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Možnosti za samozaposlene v trenutni situaciji ?

    V tem trenutku, ko nastaja ta članek (petek 13.3.2020, 21:30), država še ni nakazala, kako bo, poleg sprejetja ostalih ukrepov, pomagala samozaposlenim v Sloveniji. Vsak izmed poslovnih subjektov na trgu je ranljiv, zagotovo pa so pri samozaposlenih še posebne specifike, ki terjajo posebno obravnavo. Krepko preko 100.000 samozaposlenih je izredno pomembnih za slovensko gospodarstvo in posledično za preživetje države.  Višina prispevkov za s.p.-je v letu 2020 že znana. Verjetno že veste, da so se letos povzpeli preko meje 400 EUR. 
    Torej jasno je, da tudi samozaposleni potrebujejo intervencijo države.

    Kakšne ukrepe imajo v tem trenutku na voljo samozaposleni ?

    Kot že zapisano, zaenkrat posebnih ukrepov še ni sprejetih. Na voljo pa je vseeno nekaj ukrepov, ki veljajo že od prej, navedeni so v članku Možnosti gospodarstva na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa.
    Sami smo preverili že na nekaj bank, kako je s posebnimi paketi za zagotovitev likvidnosti. Posamične banke že pripravljajo pakete za hiter najem likvidnostih posojil, vsekakor pa se lahko že v tem trenutku z banko pričnete pogajati o zamiku plačevanja glavnic in reprogramiranju kreditov. Posebne, situaciji primerne, rešitve lahko najdete tudi Ukrepi Slovenskega podjetniškega sklada za omilitev posledic koronavirusa in tudi pri SID banki

    Preberite tudi --> Kako se učinkovito rešiti dolgov ?

    Seveda pa ima samozaposleni tudi pravico, da svojo dejavnost zapre in kasneje ponovno odpre. Spodaj je opisan najenostavnejši primer zapiranja dejavnosti, se pa ob pojavi osnovnih sredstev, dodatno zaposlenih vsi ti postopki nekoliko zakomplicirajo in zahtevajo individualno obravnavo. Postopek zapiranja za najenostavneješe subjekte je opisan v spodnjem odstavku (Vir: evem.gov.si)

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


     

    1. Javna objava o prenehanju opravljanja dejavnosti s.p.
    Če želite kot samostojni podjetnik prenehati opravljati dejavnost, morate skladno z zakonom vsaj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti na spletnih straneh AJPES objaviti, da boste prenehali opravljati dejavnost in ob tem navesti tudi dan prenehanja opravljanja dejavnosti.

    Obvestilo o prenehanju lahko pošljete v objavo prek aplikacije OOPS, ali skenirano po elektronski pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Lahko pa ga pošljete oziroma osebno dostavite na katerokoli izpostavo AJPES.
    Poleg objave na spletnih straneh AJPES lahko obvestite o prenehanju dejavnosti tudi na druge načine; s pismi upnikom, v sredstvih javnega obveščanja, v poslovnih prostorih.

    2. Izbris iz Poslovnega registra Slovenije (PRS)
    Prijavo za izbris morate vložiti najmanj tri dni pred želenim datumom izbrisa iz Poslovnega registra Slovenije.
    Pred prijavo prenehanja poslovanja morate razrešiti vsa vprašanja z dolžniki in delavci, saj se za razliko od gospodarskih družb, pri podjetniku ne izpelje postopek likvidacije.

    Kot samostojni podjetnik se morate tudi zavedati, da ste po zaprtju statusa še vedno odgovorni za vse neporavnane obveznosti, ki izhajajo iz naslova opravljanja dejavnosti, in sicer z vsem svojim osebnim premoženjem. Prav tako prevzamete pravico do vseh neplačanih terjatev, ki jih ima vaš s.p. do svojih kupcev na dan zaprtja.

    Postopek izbrisa s.p. iz Poslovnega registra Slovenije lahko opravite preko portala e-VEM ali na katerikoli točki SPOT (VEM) v Sloveniji.

    Postopek zaprtja s.p. je razmeroma preprost:

    • Najmanj tri dni pred presečnim datumom (datum zaprtja dejavnosti) oddate prijavo za izbris preko portala e-VEM ali na točki SPOT (VEM).
    • Podjetje se zapre tretji dan od oddaje prijave za izbris oziroma katerikoli kasnejši dan.
    • Četrti dan na naslov podjetja prejmete Sklep o izbrisu poslovnega subjekta iz Poslovnega registra Slovenije.
    • Po izbrisu iz Poslovnega registra Slovenije morate urediti še obveznosti do Finančne uprave ter na banki zapreti poslovni račun.
       

    Novo odprtje s.p.
    Podjetnik, ki je zaprl s.p., se lahko kadarkoli odloči, da bo ponovno registriral novo podjetje. Pogoji za ponovno registracijo s.p. so enaki kot pri prvi registraciji. Potrebno pa je biti pazljiv pri pogojih za določanje višine prispevkov.