Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kazni na področju DDV pri najhujših kršitvah tudi preko 100.000 EUR

    V letošnjem letu veljajo nova pravila kaznovanja za prekrške na področju DDV. FURS zaradi vse večjega števila kršitev tudi za leto 2020 najavlja poostrene preglede.

    Na FURS ugotavljajo, da nekateri manjši in novoregistrirani zavezanci na začetku poslovanja zaradi neznanja ali tudi nevednosti ne izpolnjujejo svojih obveznosti dosledno. Navedeno pomeni, da obračuna DDV na predložijo, ali pa ga predlagajo z zamudo.

    Priporočamo v branje:
    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo



    Kazenske določbe so od novega leta preurejene ter usklajene z zakonom o prekrških in zakonom o davčnem postopku. Po novem so določeni novi razponi glob za davčne zavezance in njihove odgovorne osebe, prav tako so globe prilagojene velikosti in organizacijski obliki kršitelja.

    POMEMBNO: Višina globe je tako odvisna od ekonomske moči posameznega zavezanca.

    Glavne spremembe v 2020:

    • Za običajne, ne hujše ali hud kršitve (denimo obračunavanje DDV po napačni stopnji, neporočanje Fursu o dobavah blaga) so spodnje meje glob nižje za podjetnike in zasebnike, znašajo 800 EUR.
    • Globe za običajne prekrške mikro in majhnih pravni osebah znašajo od 1.200 pa do 15.000 EUR, pri srednjih in velikih pravnih osebah pa so globe zvišane na 3.200 EUR pa do 30.000 EUR.
    • Višje so najnižje predpisane globe pri odgovornih osebah, ki so neposredno in subjektivno odgovorne za prekršek. Te znašajo med 250 in 800 EUR, najvišje kazni pa segajo do 10.000 EUR.
    • Najvišja možna globa je omejena na 150.000 EUR
    • Med hujše davčne prekrške se po novem uvrščajo (denimo nepredložitev posebnega obračuna DDV za telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja in elektronske storitve ter posebnega obračuna DDV za opravljanje mednarodnega občasnega cestnega prevoza potnikov, neplačilo DDV prej omenjenih storitev)
    • Spreminja se določba glede izjem od prekrška, kjer davčni zavezanec (poleg instrumenta samoprijav) ne bo kaznovan, če bo predložil obračun DDV v okviru davčnega inšpekcijskega nadzora.
    • V primeru samoprijave so sicer obresti na zamujeno plačilo davka tri odstotke na leto, v primeru oddaje obračuna v okviru nadzora pa pet odstotkov.
    • Spreminjajo se zastaralni roki

     

    VIR: FURS, Finance.si, lastni viri