Aktivnosti FURS v letu 2020

Natisni

Tudi država in FURS sta v leto 2020 stopila ambiciozno. V svojih namerah FURS izkazuje željo po več pobranih davkih in dajatvah. FURS tako že nekaj let aktivno dela na področjih mednarodne izmenjave podatkov, digitalizacije in avtomatske zaznave tveganj, kar bi lahko letos v državno blagajno prineslo kar 18,1 milijarde dajatev.  

Priporočamo v branje:
Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo


Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na poenostavitve in približanju tako fizičnim osebam, kot tudi podjetjem.

 

Na FURSu že nekaj let razvijajo sisteme avtomatične zaznave tveganje, ki jih bodo letos razširili še na področja davka od dohodkov pravnih oseb, davka na dodano vrednost, trošarin in tudi na področju sive ekonomije.

 

V letnem načrtu dela omenjajo tudi čedalje pomembnejšo mednarodno izmenjavo informacij. Posebno pozornost bodo namenili uvedbi avtomatične izmenjave informacij na področju obdavčevanja v zvezi s čezmejnimi aranžmaji, nadgradnji uporabe podatkov iz avtomatične izmenjave informacij o finančnih računih ter uvedbi novih orodij za preprečevanje utaj DDV.

 

Posebne pozornosti bodo letos deležna področja:

Čezmejni davčni aranžmaji

Uporaba podatkov iz avtomatične izmenjave podatkov o finančnih računih

Poostreni ukrepi za ugotavljanje pravilne carinske vrednosti blaga

Rentgen za pregled ladijskih zabojnikov

Odkrivanje zlorab predpisov o obdavčitvi dohodkov pravnih oseb (posebej bodo obravnavali prikrita izplačila dobička, odkupe lastnih deležev, posojila)

Nove metode za preprečevanje mednarodnih utaj DDV

Nadzor trošarinskih izdelkov

Zmanjšanje sive ekonomije (zaposlovanje na črno, gotovinsko poslovanje. Posebno pozornost bodo namenili spletnim trgovinam in družbam, ki menjajo lastnike.)

Čezmejno pošiljanje odpadkov

 

Na Fursu načrtujejo tudi nekatere poenostavitve za hitrejše in preprostejše plačevanje davkov, pa tudi uveljavljanje olajšav. Naštevamo glavne:

• Na mobilni aplikaciji in na eDavkih bo prikazan izračun najoptimalnejšega uveljavljanja vzdrževanjih družinskih članov, kar pomeni, da bo Fursova aplikacija za posamezno družino izračunala, kako naj si glede na dohodke v olajšavo razdelita otroka oba starša (oče na primer osem mesecev, mati štiri ...);

• Nadgradnja mobilne aplikacije eDavkov za podjetja;

• Nadaljevali bodo vzpostavljanje pomoči po telefonu tudi za podjetja

• Uvajajo elektronsko vlaganje napovedi za odmero davka na promet nepremičnin in napovedi za odmero davka od prejetega darila;

 

VIR: Finance.si, Tanja Smrekar; FURS; Lastni viri