Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    V primeru karantene zaposleni upravičeni do nadomestila

    Zaposleni, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, so upravičeni do bolniškega nadomestila. To gre v breme ZZZS. V primeru razglasitve epidemije ali drugačnih izrednih razmer, pa bi več stroškov krila država.

    Priporočamo v branje:
    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


    Trenutno so v Sloveniji štiri osebe, ki so v domači karanteni po vrnitvi s križarjenja na Japonskem, kjer je prišlo do izbruha koronavirusa. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) določa, da bolniku, ki mu zdravnik odredi izolacijo, pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS.

    V primeru razglasitve izrednih razmer in bistveno bolj obsežnih ukrepov, pa del financiranja prevzame država. V primeru odrejene karantene večjemu številu ljudi, kot se na primer trenutno dogaja v Italiji, namreč zdravstvena blagajna ne bi zmogla kriti tako velikih stroškov. To je namreč drastičen ukrep, ki je finančno zahteven.

    Zakon o nalezljivih boleznih določa, da izredno situacijo, kot je epidemija, razglasi minister za zdravje. V takem primeru na vladi aktivirajo načrt ukrepanja na ravni države.

    VIR: STA, 24. 2. 2020, sta.si